Hur styrs Åland?

Innehållsförteckning

Hur styrs Åland?

Hur styrs Åland?

Självstyrelsen ger Åland ett eget parlament, Ålands lagting, med lagstiftningsbehörighet inom flera områden. Landskapets administration sköts av Ålands landskapsregering och Ålands kommuner. Landskapsregeringen styr över Landskapet Åland.

Vem bestämmer på Åland?

Ålands politik Åland är en del av republiken Finland, men har ett eget, självstyrande parlament. Inom de områden Åland har sin egen lagstiftning fungerar ögruppen i praktiken som en egen nation. Åland är också en demilitariserad och neutral zon. Parlamentet, som kallas Lagtinget, är den högsta myndigheten på Åland.

Vad kan ålänningarna själva bestämma om?

I självstyrelselagen framkommer vad ålänningarna har rätt att bestämma över samt vad Finland beslutar om. ... En översiktlig analys av fördelningen visar att Finlands riksdag beslutar om det mesta som rör det folkrättsliga och även över statsförfattning, straff-, process-, skatte- och privaträtt.

Vad kallas Ålands riksdag?

Landstinget – som i dag heter lagtinget, sammanträdde till sitt första plenum den . Den 9 juni firas numera som Ålands självstyrelsedag.

Kan ålänningar finska?

Åland är enspråkigt svenskt, till skillnad från övriga Finland som är tvåspråkigt. I praktiken kan många finska, men långt ifrån alla.

Är Åland finskt?

Kommissionens rapport stod klar i maj år 1921. Där befästes att Åland tillhör Finland men att den finska regeringen var skyldig att garantera ålänningarnas ställning med utvidgat självstyre.

I vilka frågor bestämmer Finland över Åland?

Efter Finlands självständighet strävade ålänningarna efter återförening med Sverige. Den så kallade Ålandsfrågan, det vill säga konflikten om Ålands tillhörighet till Sverige eller Finland, var en av de få frågor som behandlades och löstes av Nationernas förbund under mellankrigstiden.

Vilken ort är näst störst på Åland?

Förutom den gamla bykärnan hör Kalmsta, Solberget och västra delen av Kalmarnäs till Vesterkalmare som med sina 535 invånare är störst i Jomala och nu blev Ålands näst största by.

Har Åland autonomi?

Ålands självstyrelse är Ålands officiella benämning på landskapets autonomi inom Finland. I andra sammanhang kallas självstyrelsen Ålands självstyre eller Ålands autonomi. ... Självstyrelselagen antas och ändras av Finlands riksdag i grundlagsenlig ordning. Ålands lagtings samtycke krävs för alla ändringar av lagen.

Hur ser Ålands flagga ut?

Flaggans utformning och utseende. Ålands flagga har ett på mellanblå botten rätvinklat guldgult kors på vars mitt är ett rött kors. I landskapsförordning kan ges närmare riktlinjer för flaggans färger. Flaggan är rektangulär, dess höjd är 17 enheter och längd 26 enheter.

Relaterade inlägg: