Får man säga och skriva vad man vill?

Innehållsförteckning

Får man säga och skriva vad man vill?

Får man säga och skriva vad man vill?

Det står i barnkonventionen att du är fri att uttrycka dina åsikter och tankar. Du har alltså rätt att säga vad du vill och att bilda dina egna uppfattningar. Det gäller så länge du inte bryter mot lagen eller säger något som skadar någon annan. En människa kan uttrycka sin åsikt på många olika sätt.

Vilka lagar reglerar yttrandefriheten på internet?

Regeringsformen ger ett skydd för alla yttranden. Tryckfrihetsförordningen skyddar tryckta medier. Yttrandefrihetsgrundlagen skyddar etermedier och vissa webbplatser. Personuppgiftslagen (PUL) gäller för webbplatser utan utgivningsbevis.

Måste man ta hänsyn till yttrandefrihetsgrundlagen på internet?

Grundlagen är tillämplig på sändningar av radioprogram som är riktade till allmänheten och avsedda att tas emot med tekniska hjälpmedel. Med sådana sändningar av radioprogram avses även tillhandahållande av direktsända och inspelade program ur en databas. Yttrandefrihetsgrundlagen omtryckt 1998:1439.

Får man säga vad man vill på nätet?

Svenska medborgares rätt att utrycka ”tankar, åsikter och känslor” offentligt skyddas av Sveriges grundlagar. De gäller även på nätet. Yttrandefrihet betyder dock inte att vi får säga vad vi vill. Yttrandefriheten är inte heller det enda som reglerar vad vi får säga eller skriva på nätet.

Får man säga vad man tycker i Sverige?

Har man yttrandefrihet får man säga precis vad man vill utan några inskränkningar. Även den begränsade versionen av yttrandefrihet vi har i Sverige ger oss möjligheten att säga vad vi vill så länge det inte utgör exempelvis olaga hot, hets mot folkgrupp eller förtal.

Vilka begränsningar finns i yttrandefriheten?

Inskränkningar som finns i de flesta länders yttrandefrihet gäller brott mot upphovsrättslagar, uppvigling, förtal, olaga hot, spioneri, olaga våldsskildring med mera.

Vad skall YGL säkra?

Tryckfrihetsförordningen (TF) och yttrandefrihetsgrundlagen (YGL) ger ett särskilt grundlagsskydd för friheten att yttra sig genom fysiska databärare eller genom överföringar som sker med hjälp av elektromagnetiska vågor. Förenklat kan sägas att TF innehåller bestämmelser om yttrandefriheten i skrifter.

Relaterade inlägg: