Vilka länder är shiamuslimer?

Innehållsförteckning

Vilka länder är shiamuslimer?

Vilka länder är shiamuslimer?

Shiiterna står endast för ungefär 10 procent av alla muslimer. Libanon, Syrien, Irak, Bahrain, Jemen är de länder där Shiamuslimerna har ett stark närhet.

Vad menas med 313?

Det är den gren av islam som menar att den islamiske profeten Muhammed enligt Guds beslut utnämnt Ali ibn Abi Talib och hans ättlingar till muslimernas ledare efter sin bortgång. ... Ungefär 15 procent av alla muslimer är shiiter, vilket gör shiiterna till den näst största gruppen inom islam efter sunniterna.

Vad är skillnaden mellan shia och sunni?

Shia: En mindre inriktning. Kallas ibland "Alis parti" eftersom de valde att följa Ali (Muhammeds kusin) som ledare efter Muhammed. Sunni: Den största inriktningen inom islam. Valde Abu Bakr som arvtagare till Muhammed.

Vad vill shia?

Shia är benämningen på en stor grupp av olika riktningar inom islam. Utgångspunkten för dem alla är dock att de ser Ali -profeten Muhammeds svärson, kusin och den fjärde kalifen - som den legitime arvtagaren till ledarskapet efter Muhammeds död.

Vad är en sunni?

Namnet "sunni" kommer från termen sunna, "den heliga och normerande seden" och en sunni är en muslim som anser sig följa den etablerade seden. De kallas ibland för ahl as-sunna, "sunnafolket".

Vad gör sunnimuslimer?

Sunni är en trosinriktning och den största grenen inom islam. Ordet sunni kommer från det arabiska ordet sunna som avser de läror och traditioner som profeten Muhammed predikade. ... För sunnimuslimer har Muhammed och hans efterträdares handlingssätt och seder extra stor betydelse.

Relaterade inlägg: