Vilka var Lokes föräldrar?

Innehållsförteckning

Vilka var Lokes föräldrar?

Vilka var Lokes föräldrar?

Laufey Fárbauti Loki/Parents

Vad var Loke?

Loke är en av de mest kända figurerna i den nordiska mytologin, men han skiljer sig från gudar som Oden, Tor och Frej på avgörande punkter. Vissa menar att han inte ens ska räknas till gudarna eftersom hans föräldrar var jättar och hans egenskaper avviker från de övrigas.

Hur såg Loke ut?

Loke är en riktigt skum figur, från början av jättesläkt, men närmast en fosterbror till Oden. Han är egentligen ingen gud, men är mycket mäktig och trollkunnig. Han retas, ljuger och trivs med att ställa till det för människor och gudar. Loke är gift med den fridsamma Sigyn och tillsammans har de sonen Narve.

Hur födde Loke Midgårdsormen?

Ormen låg i världshavet efter att ha blivit ditkastad av Oden. Oden hade låtit Lokes barn bo i Asgård, men då Midgårdsormen blivit alldeles för stor fann Oden det nödvändigt att göra sig av med den. Midgårdsormen var så lång att den kunde slingra sig kring Midgård och bita sig själv i svansen (jämför Ouroboros).

Vilka krafter har Loke?

Med Sigyn hade Loke sönerna Vale och Narfe. Men som straff för Lokes illdåd såg asagudarna till att Vale förvandlades till en varg som slet Narfe i stycken. Vid Ragnarök skulle enligt sägnerna Loke slita sig loss och i den strid som följer ska han kämpa mot gudarna på jättarnas sida.

Vem är Tors mamma?

Tor är son till Oden och Fjorgyn, eller Jord, och är gift med Siv. Han är stor i maten och glad i honungsdrycken mjöd. Som världsordningens härskare bekämpar han jättar och andra vidunder.

Vad var Loke Gud över?

Loke är en ränksmidare och inte alltid gudarnas vän. Genom list ser han till att Balder dör och detta får gudarna att slutligen tröttna på hans upptåg och de fjättrar honom i en grotta.

Vad var Loke för Gud?

Loke (fornnordiska Loki, svenska dialekter och danska dialekter Locke) är en av asagudarna i nordisk mytologi, trots att han var son till en jätte. I den äldre Poetiska Eddan förekommer Loke i flera av dikterna och är en central figur i några av dem.

Vem vördade Balder?

I Balders öra viskade Oden någonting, och vilka hans ord till sonen var i den stunden är en av de eviga gåtorna, ty den röjde han inte för någon. Till slut vigde Tor skeppet med sin hammare, och det började brinna. Men ännu gav gudarna inte upp. Oden hade ännu en son som hette Hermod (Hermodhr).

Hur skapades Midgårdsormen?

Jätten Loke, Odens fosterbror, får den blinde guden Höder att skjuta en mistelgren mot Balder, som dör. Loke är far till tre fruktansvärda barn: Hans dotter Hel är härskarinna över de dödas rike. Loke är far till den väldiga Midgårdsormen i haven, ormen som ringlar sej runt världarna och håller dem samman.

Relaterade inlägg: