Vad består bomull av?

Innehållsförteckning

Vad består bomull av?

Vad består bomull av?

Bomull är ett textilfiber och ett textilmaterial som kommer från växter av bomullssläktet (från tyskans "Baumwolle" - ull från träd). Bomullens stora tvättålighet, goda slitstyrka och förmågan att svalka i varma klimat har bidragit till att den snabbt fått övertag över lin och ull som textilråvara.

Vad har bomull för ursprung?

Råvaruproduktion. Bomull är det viktigaste textila råmaterialet och har använts för textila ändamål i minst 5 000 år i Kina och Indien. En rikt utvecklad bomullskultur fanns i Amerika, särskilt i Mexiko och Peru, när kontinenten upptäcktes.

Var tillverkar man bomull?

För närvarande produceras bomull bara i tre EU-länder på en areal av cirka 320 000 hektar. Grekland är det land som odlar mest bomull med 80 % av den totala bomullsarealen i EU, följt av Spanien (främst Andalusien) med en andel på 20 %. Bulgarien producerar bomull på mindre än 1 000 hektar.

Hur skördas bomull förr i tiden?

I USA och i forna Sovjetunionen används maskiner; bomullen skördas då efter att höstfrosten avlövat buskarna. I områden utan höstfrost sprutas buskarna – det förekommer dock i ganska liten omfattning. I övriga världen skördas bomullen för hand och plockas då vartefter den mognar. Då behövs inte någon avlövning.

Vilka plockar bomull?

Pappan sköter maskinerna, och mamman och barnen sätter fröerna och plockar bomullen.

Hur och var tillverkas bomull?

Bomull odlas huvudsakligen i tropiska och subtropiska regioner i torra områden där sötvatten är en bristvara vilket innebär att det krävs konstbevattning av stora arealer. Efter att ett bomullsfrö planterats tar det cirka 25 veckor tills bomullsknoppen naturligt delar på sig och kan skördas.

Vart skördas bomull?

I de flesta länder är bomullsodlingen mekaniserad men i de flesta U-länder behöver det inte alls vara så. I USA, Europa och Australien är odlingen mekaniserad. De viktigast producenterna av bomull finns i USA, Ryssland, Kina, Indien, Pakistan, Argentina, Peru, Turkiet, Egypten och Sudan.

Relaterade inlägg: