Vad får vi för skatten?

Innehållsförteckning

Vad får vi för skatten?

Vad får vi för skatten?

En stor del av Sveriges välfärdssystem betalas av skatter. Det är skatter som bekostar till exempel sjukvård, barnomsorg, socialtjänst och äldreomsorg. Men också vägar, kollektivtrafik, flyktingmottagning och det gemensamma miljöarbetet bekostas av skatter.

När ska jag betala skatt?

För att din arbetsgivare inte ska göra något skatteavdrag är det viktigt att du fyller i ett intyg om att du tjänar mindre än 20 135 kronor och lämnar till din arbetsgivare. Du behöver inte lämna någon uppgift till Skatteverket. Om du tjänar 20 135 kronor eller mer under inkomståret 2021 så ska du betala skatt.

Vad är skatt och varför måste vi betala skatt?

Skatt är en avgift för att betala för offentliga utgifter. Vi betalar skatt på vår inkomst, och på varor och tjänster. Skatt på inkomst betalas till stat, kommun och region.

Hur mycket ska jag betala i skatt sommarjobb?

Den som tjänar mindre än 20 135 kronor på till exempel ett sommarjobb och inte har andra inkomster under året ska inte betala inkomstskatt. För att slippa skatteavdrag behöver ett intyg lämnas till arbetsgivaren. Intyget finns att hämta på skatteverket.se.

Vad ska kommunalskatten gå till?

En stor del av den skatt du betalar via din lön är kommunalskatt. De pengarna används till den kommunala service som invånarna i Göteborg använder varje dag, till exempel skolor, äldreomsorg, idrottsanläggningar, kulturverksamhet och skötsel av gator och parker.

Relaterade inlägg: