Får vem som helst skriva en tidning?

Innehållsförteckning

Får vem som helst skriva en tidning?

Får vem som helst skriva en tidning?

Yttrandefrihet och tryckfrihet (1 kap. 1 § TF och 1 kap. 1 § YGL) Det finns dock vissa begränsningar i dessa friheter med hänsyn till sekretessbestämmelser och straffrättsliga bestämmelser men huvudregeln är alltså att du i princip får skriva vad som helst i en tidning.

Får tidningar publicera namn?

Av de pressetiska reglerna utgivna av Pressombudsmannen (PO) framkommer att en journalist ska vara försiktig med namn. Vederbörande ska noga överväga konsekvenserna av en namnpublicering som kan skada människor. ... Om tidningen fälls är den skyldig att publicera nämndens uttalande och betala en avgift till PO/PON.

Vad får en tidning publicera?

Således, som svar på din fråga; tidningen är skyddad av grundlagen och kan publicera uppgiften, så länge den inte publiceras på ett sådant vis att det handlar om förtal. Om du anser dig förtalad av tidningen finns det möjlighet att väcka enskilt åtal.

Vad får skrivas på nätet?

Svenska medborgares rätt att utrycka ”tankar, åsikter och känslor” offentligt skyddas av Sveriges grundlagar. De gäller även på nätet. Yttrandefrihet betyder dock inte att vi får säga vad vi vill. Yttrandefriheten är inte heller det enda som reglerar vad vi får säga eller skriva på nätet.

Vad får man inte lägga ut på Internet?

Det här får du inte skriva på nätet

  • Läs mer: Flashback är inte längre anonymt och det är en milstolpe hur man än ser på det.
  • Uppvigling. Uppvigling innebär att du försöker andra att begå brottsliga handlingar. ...
  • Hets mot folkgrupp. ...
  • Brott mot medborgerlig frihet. ...
  • Olaga våldsskildring. ...
  • Förtal. ...
  • Mer läsning:

Hur anmäler man en tidning?

För att anmäla en tidning kan man vända sig till polisen eller direkt till Justitiekanslern.

Får man publicera namn?

tidningar får publicera namn och bild på misstänkta. I så fall gäller reglerna i tryckfrihetsförordningen (TF). Att publicera namn på misstänkta brottslingar kan vara förtal (7 kap. 3 § första stycket TF).

När får man publicera namn?

Vid ett mycket stort allmänintresse, exempelvis om en eftersökt person skulle bedömas utgöra en direkt och påtaglig fara för allmänheten, kan vi ge ett signalement eller publicera namn och bild.

Relaterade inlägg: