Hur kan pedagogen utnyttja vardagliga situationer för att skapa Lärandesituationer?

Innehållsförteckning

Hur kan pedagogen utnyttja vardagliga situationer för att skapa Lärandesituationer?

Hur kan pedagogen utnyttja vardagliga situationer för att skapa Lärandesituationer?

Genom att utgå från barnens tankar kan vi hitta utmanande och medryckande situationer för lärandet tillsammans med barnen. Doverborg och Pramling Samuelsson (2000) anser att det är pedagogens uppgift att kunna förstå och tolka barnets tankevärld om goda förutsättningar för barns lärande skall kunna ges.

Hur ska vi veta vilken nivå av stimulans ett barn behöver?

Alla barn och elever ska ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och sin personliga utveckling för att de utifrån sina egna förutsättningar ska kunna utvecklas så långt som möjligt enligt utbildningens mål (Skollagen kap. 3, § 3).

Hur ska vi hjälpa barn att utveckla sin kognitiva förmåga?

Uthållighet, uppmärksamhet, samvetsgrannhet, riskundvikande, självkontroll och motivation är viktigt för att klara utbildningen och för utvecklingen av kognitiva förmågor.

Hur kan du som pedagog stötta lärprocessen?

Skillnaden mellan vad en pedagog tror att hen lär ut och vad barnet lärde sig vid samma tillfälle kan vara helt olika något de flesta pedagoger har erfarenhet av. Ett sätt att undvika detta är att använda sig av pedagogisk dokumentation för att synliggöra vilka lärprocesser som pågår.

Hur kan man som pedagog visa att man ser varje individ?

Samtidigt måste man visa att barnen ändå kan känna sig trygga. Man kan använda sin egen kroppshållning och vara nära och beröra barnen, med en bekräftande klapp på axeln. ... Förutom att barnen bygger band till varandra är det viktigt att pedagogerna skapar band till varje enskilt barn så att de känner sig sedda.

Hur påverkar verksamhetens innehåll barns lärande och växande?

Samtidigt finns det forskning som visar att utvecklingen av andra kunskaper och förmågor hos barn kan ha stor betydelse för hur individer lyckas inom utbildning och arbetsliv. Det gäller förmågor som exempelvis kreativitet, motivation, samarbetsförmåga, noggrannhet och ansvarstagande.

Vad påverkar barns lärande och utveckling?

Utveckling sker i ett komplext samspel mellan barnets egna förutsättningar och den miljö barnet vistas i. Barn är också själva i högsta grad delaktiga i sin egen utveckling och de såväl anpassar sig till som påverkar och påverkas av faktorer i omgivningen.

Relaterade inlägg: