Vad kan orsaka narkolepsi?

Innehållsförteckning

Vad kan orsaka narkolepsi?

Vad kan orsaka narkolepsi?

Narkolepsi delas in i två typer. Typ 1 orsakas av en autoimmun reaktion i immunsystemet som förstör celler i centrala delar av hjärnan (hypotalamus). Det påverkar hjärnans förmåga att producera det sömnreglerande hormonet orexin (hypokretin).

Hur vanligt är det med narkolepsi?

Det vanligaste tecknet på sjukdomen är att man somnar okontrollerat, när som helst under dagen. Det är även vanligt med uppsplittrad nattsömn och så kallade kataplexiattacker; att man tappar muskelkraft tillfälligt, särskilt vid starka känsloyttringar. Totalt har cirka 4 200 personer narkolepsi i Sverige.

Vad är en Sömnattack?

att du får sömnattacker under dagen. att du plötsligt tappar kraften och blir slapp i muskler. Symtomen kan triggas av starka känslor, till exempel att du skrattar, blir arg, rädd eller förvånad. att du får hallucinationer när du somnar eller vaknar, det vill säga ser eller hör saker som inte finns där.

Kan inte hålla mig vaken på dagen?

Om du är så trött att du har svårt att hålla dig vaken under dagen kan det bero på att du snarkar och har korta andningsuppehåll när du sover, så kallad sömnapné. Ibland kan tröttheten bero på att du har brist på något ämne i kroppen, till exempel järn. Järnbrist är vanligt i samband med mens.

Får man köra bil om man har narkolepsi?

Narkolepsi utgör enligt gällande bestämmelser hinder för innehav av samtliga behörigheter för körkort samt taxiförarlegitimation om förhållandena bedöms innebära en trafiksäkerhetsrisk.

Hur många föds med narkolepsi?

Ungefär en femtedel av befolkningen har denna variant av vävnadstypen HLA men alla insjuknar inte i narkolepsi. Det betyder att det krävs fler faktorer för att reaktionen i immunsystemet ska utlösas och orsaka narkolepsi.

Hur många barn har narkolepsi?

Efter Pandemrixvaccinationen har mer än 200 barn och flera unga vuxna insjuknat i narkolepsi. Narkolepsi är en sjukdom som vanligen uppstår utan någon känd utlösande faktor och kallas då primär narkolepsi. Även sekundär narkolepsi förekommer och är då en följd av något annat sjukdomstillstånd.

Vad menas med Insomnia?

Insomni handlar om att inte kunna sova. Antingen att inte kunna somna på kvällen, att vakna under natten och få upphackad sömn eller att vakna för tidigt på morgonen och inte kunna somna om. Det är också vanligt med blandningar av de här tre varianterna.

Är det normalt att sova 12 timmar?

Sömnmängden varierar över livet. Små barn behöver omkring 14 timmar, vuxna 7-8 timmar och äldre klarar sig på mellan 6-7 timmar. Detta är givetvis statistiska medeltal, sömnbehovet hos varje individ varierar. En del av oss upplever däremot att det finns ett större sömnbehov, kanske mellan 10-12 timmar.

Relaterade inlägg: