Vad ska man ha för kött?

Innehållsförteckning

Vad ska man ha för kött?

Vad ska man ha för kött?

Framdelskött är oftast bäst att långkoka i till exempel mustiga grytor. Köttet från den mittersta delen är möra bitar som är fina att steka eller grilla. Bakdelsköttet passar bra som stek i ugn.

Varför blir köttet segt i en gryta?

Allt protein koagulerar mellan 40 och 60 grader. Om värmen fortsätter att stiga över koaguleringspunkten så dras proteinerna ihop mer och mer. Massan blir tätare och hårdare och vatten pressas ut. Köttet blir segt och stumt.

Varför ska man bryna kött?

För att säkerställa kött med en härligt mångsidig smak gäller det att bryna köttet på en het stekpanna eller på hög värme i ugnen. Att bryna köttet leder till att ytan karamelliseras och att köttet får en delikat blandning av kaffelik bitterhet och nötig kolakaraktär.

Vad för kött i gryta?

Gelatinet fångar vätskan och gör köttet både mört och saftigt. Det är framförallt framdelskött som innehåller insprängt fett, kollagen och bindväv som lämpar sig för ett långkok. Högrev är mycket populärt, men även fransyska och ytterlår blir till ljuvliga grytor.

Vilken del är stek?

Stek är ett utskuret stycke kött som är stekt eller skall anrättas med stekning. Ofta avser man bakdelen av ett däggdjurs (särskilt nötkreaturs) slaktkropp, men också andra större styckningsdetaljer (även fisk och fågel) kan stekas. Oftast används stek av nötkreatur eller hjortdjur.

Relaterade inlägg: