Hur tungt efterfordon får jag dra?

Innehållsförteckning

Hur tungt efterfordon får jag dra?

Hur tungt efterfordon får jag dra?

Ett efterfordon har som sagt sina egna regler, även för dragvikt. Här gäller faktiskt endast din körkortsbehörighet för dragbilen, dvs. har du B-körkort och en bil eller lätt lastbil som väger under 3500 kg i totalvikt så får du koppla på ett hur tungt efterfordon som helst om det är utrustat med bromsar!

Vad händer om man drar för tungt släp?

Straffrättsligt innebär olovlig körning med "fel" släp att du kommer att dömas till böter. När domen vunnit laga kraft är det upp till Transportstyrelsen att bedöma om det finns skäl att återkalla körkortet.

Vilken behörighet får du köra med ditt körkort?

  • Bokstäverna på punkt nio på ditt körkort talar om vilken behörighet du har. Vilka fordon man får köra med respektive behörighet och vilken ålder som krävs för att få ta behörigheten framgår av tabellen nedan. Behörighet. Körkortsålder. Ger rätt att köra. AM.

Har du körkort med utökad B-behörighet?

  • Med ett körkort med utökad B-behörighet (B96) får du dra en släp som väger mer än 750 kg i totalvikt. Bilens och släpets sammanlagda totalvikt får då inte vara över 4 250 kg. Om du redan har ett B-körkort kan du göra ett körprov för att få utökad B-behörighet.

Har du körkort med behörigheten B?

  • Med ett körkort med behörigheten B får du köra personbilar och lätta lastbilar med en totalvikt på högst 3 500 kg. För att få ett B-körkort krävs det att: Du har ett giltigt körkortstillstånd. Du är permanent bosatt i Sverige eller studerat här i minst sex månader.

Relaterade inlägg: