Hur stor bör en pergola vara?

Innehållsförteckning

Hur stor bör en pergola vara?

Hur stor bör en pergola vara?

En pergola kan antingen fästas i befintligt hus eller, som här, vara fristående. Räkna med att stolparna bör ha en höjd över marken på 2 200 mm. I exemplet fästs stolparna i färdiggjutna plintar. På stolparna sätts dubbla bärlinor och de längs-gående ribborna som utgör taket är ställda på högkant.

Hur bygger man en enkel pergola?

Bygger du en pergola i trä måste du vara noggrann med att få stolpar och hammarband placerat helt rakt. Det kan ta lite tid, men sedan blir det enkelt att lägga takreglar och tvärsgående läkt ovanpå. Om du vill ha en tät pergola kan du minska avståndet mellan stolparna och lägga läkt ovanpå de tvärsgående brädorna.

Hur stor pergola får man bygga?

Vanligtvis behöver man inte bygglov för att bygga en pergola. Förutsatt att den inte ligger längre bort än 3 m från tomtgränsen och att den inte är mer än 3 m hög. Om du är osäker om du behöver bygglov eller ej, ta alltid kontakt med byggnadsnämnden för din kommun.

Varför bygger man pergola?

Med en pergola kan du skapa illusionen om ett rum i trädgården eller på terrassen. Här får du råd om hur du kan utforma och bygga den på olika sätt. ... En pergola kan hålla samman en uteplats och markera väggar med sina stolpar och tak med sina överliggare.

Hur mycket skugga ger en pergola?

En fristående pergola en bit ut från huset gör att mer ljus kommer in i huset. Här är överliggarna utstående från grundformen på pergolan. En öppen konstruktion ger inte så mycket skugga men ger en tydlig rumslighet.

Måste man ha bygglov för en pergola?

Spaljé och pergola En pergola är en gles konstruktion som bärs upp av ben i hörnen. ... Om du förser din pergola med någon form av tak, såsom markis eller segelduk, kan du behöva söka bygglov om taket är av permanent karaktär. Om du placerar pergolan så att den är förankrad i en byggnad kan du också behöva bygglov.

Vad kostar det att bygga pergola?

En pergola kostar från 5000 kronor och upp till 30 000 kronor om du väljer en färdig lösning från ett byggvaruhus, men en pergola kan kosta både mindre och mer beroende på material och storlek. Väljer du en stor pergola av aluminium, eller en specialdesignad lösning, kan kostnaden för din pergola förstås bli högre.

Hur bygger man ett plasttak?

Kapa och montera takfotsbrädan så att den slutar kant i kant med takstolarna. Nu är det dags att montera plasttaket med plasttaksskruv. Överlappa plasttakets skarvar med 2–3 vågdalars överlapp. Anpassa längden på plasttaket så att det hamnar ungefär mitt i hängrännan.

Hur stor pergola utan bygglov?

Du får utan bygglov bygga skärmtak över uteplatser, altaner, balkonger eller entréer. Villkoret är att skärmtaken tillsammans inte är större än 15 kvadratmeter och inte placeras närmare gränsen än 4,5 meter. I annat fall krävs bygglov.

Relaterade inlägg: