Hur får man dispens från strandskydd?

Innehållsförteckning

Hur får man dispens från strandskydd?

Hur får man dispens från strandskydd?

  1. Särskilda skäl. ...
  2. Redan ianspråktaget område. ...
  3. Område väl avskilt från stranden. ...
  4. Anläggning som för sin funktion måste ligga vid vattnet. ...
  5. Utvidga en pågående verksamhet. ...
  6. Angeläget allmänt intresse. ...
  7. Annat mycket angeläget intresse. ...
  8. Dispens inom område för landsbygdsutveckling i strandnära läge.

Får man avverka inom strandskydd?

Reglerna påminner mycket om de som gäller för att bilda naturreservat. Strandskydd gäller vid havet, insjöar och vattendrag. ... För sådant som för sin funktion måste finnas eller vidtas inom strandskyddsområde och behövs för skogsbruket, jordbruket, fisket eller rennäringen gäller inte förbudet.

Vad är flytande strandskydd?

Strandskyddet syftar till att långsiktigt 1. trygga förutsättningarna för allemansrättslig tillgång till strandområden, och 2. ... Strandskyddet omfattar normalt land- och vattenområdet intill 100 meter från strandlinjen vid normalt medelvattenstånd (strandskyddsområde) enligt 7 kap 14 § miljöbalken.

Vem handlägger Strandskyddsdispens?

Kommunen beslutar om dispens I de flesta fall är det din kommun som beslutar om dispens kan ges eller inte. Kontakta din kommun för att kontrollera om det du vill göra kräver dispens. Länsstyrelsen kan överpröva kommunens beslut om strandskyddsdispens.

Hur nära strandskydd får man bygga?

Hundra meter upp på land och lika långt ut i vattnet finns strandskydd, längs alla vattendrag, hav och sjöar i Sverige. På några platser är strandskyddet borttaget. På känsliga platser är strandskyddet istället utökat, som mest till 300 meter, exempelvis längs stora delar av Vänern, Vättern och Bohuskusten.

Hur nära vatten får man bygga stuga?

Det skyddade området är normalt 100 meter från strandkanten, både på land och i vattenområdet. Länsstyrelsen kan utöka strandskyddet upp till 300 meter, om det behövs för att säkerställa något av strandskyddets syften.

Relaterade inlägg: