Vad betyder olika hällristningar?

Innehållsförteckning

Vad betyder olika hällristningar?

Vad betyder olika hällristningar?

hällristning, arkeologisk benämning på symboler och avbildningar inhuggna på berghällar eller lösa klippblock. Figurerna har som regel aldrig ristats, utan knackats eller huggits in i bergytan med olika typer av knackstenar.

Vad är Petroglyfer?

Många olika kulturer har gjort hällristningar, även kallade petroglyfer, med olika stil och innehåll. Inom Norden skiljer man mellan jägarfolkens ristningar och bondefolkens ristningar. De tidigaste hällristningar gjordes av stenåldersjägare, kanske redan så tidigt som 7000 år f.Kr.

Var finns hällristningar i Sverige?

I norra Bohuslän finns omkring 1 500 kända hällristningar och nya upptäcks ständigt. En stor och ovanligt variationsrik del av dem finns i Tanum. Här har arkeologerna funnit ett tjugotal typer av figurer och motiv, till exempel skålgropar, skepp, slädar, djur, människor, handflator, fotsulor, träd och vapen.

Var hällristningar målade?

– Traditionellt tror man inte att hällristningarna var målade. När de är helt nyknackade så lyser de väldigt vita på berget, så det kanske räckte på bronsåldern. I dag målar vi dem främst för att visa dem för besökare och för att förhoppningsvis kunna minska skadegörelse genom att folk blir uppmärksamma på dem.

Hur många hällristningar finns det?

Hällristningarna är inte ristade utan inhuggna med sten eller järn. De påträffas ofta där kustlinjen låg under stenåldern och inte sällan vid strömmande vatten där jakten och fisket var gott. Från Sverige har ristningar rapporterats från fler än 10 000 platser. Norge har några tusen och Danmark några hundra.

Kan ha ristningar synonym?

Ristning betyder ungefär detsamma som inskription.

Har norska hällristningar?

Hällristningarna i Alta vid Altafjorden i Alta kommun norr om polcirkeln i Norge är Nordeuropas största hällristningsområde. De första ristningarna upptäcktes alldeles innan pingsten i juni 1973 och fram till idag har man dokumenterat över 6 000 hällristningar och hällmålningar på flera platser omkring Alta.

Relaterade inlägg: