Hur mycket el får man ut av solceller?

Innehållsförteckning

Hur mycket el får man ut av solceller?

Hur mycket el får man ut av solceller?

Med solceller på taket kan en villaägare få ut ungefär 5 800 kilowattimmar el.

Vad består solenergi av?

Solceller kan generera el direkt från solljuset utan någon generator eller något som snurrar. Solceller består av ett tunt halvledarmaterial, oftast kisel, som gör att de kan fånga solens energi och omvandla den till el. När solen lyser på solcellen uppstår en elektrisk spänning mellan dess fram- och baksida.

Vad är det som är bra med solenergi?

Fördelar med solenergi

  • Solens energi är ständigt förnybar, den kommer inte ta slut inom överskådlig tid.
  • Solenergi ger inga utsläpp under värme- och elproduktionen. Omvandlingen från solens strålar till energi avger inte koldioxid eller andra utsläpp som påverkar miljön.

Hur mycket el producerar solceller per dag?

En tumregel i Sverige är att för varje installerad kilowatt i effekt (kW) får du ut ungefär 1000 kilowattimmar energi (kWh) per år. Om du har ett bra solläge kan du få ut mer. Våra solpaneler har en effekt på 160 watt (0,16 kW) per kvadratmeter.

Hur kan vi få energi från solen?

Solceller består av ett antal seriekopplade kiselceller vilka omvandlar solens strålar (som innehåller fotoner) till elektroner, alltså el. När solen skiner på panelerna så producerar de likström. Elen går vidare till växelriktaren vilken då omvandlar likströmmen till växelström som vi kan använda i våra hem.

Vad är en solcell uppbyggd av?

En solcell består av en tunn skiva av ett halvledarmaterial med kontakter på fram- och baksidan. När solinstrålningen (ljuset) träffar solcellen polariseras den så att framsidan blir negativt– och baksidan positivt laddad. Metallkontakterna på fram- och baksidan tar upp laddningen i form av elektrisk ström.

Relaterade inlägg: