Vilket material används vanligtvis till att läggas runt dräneringsledningen?

Innehållsförteckning

Vilket material används vanligtvis till att läggas runt dräneringsledningen?

Vilket material används vanligtvis till att läggas runt dräneringsledningen?

En väl fungerande dränering består av dränerande och kapillärbrytande material exempelvis makadam samt isolerskivor och dräneringsledningar. Dagens dräneringsledningar är tillverkade i plastmaterial som gör dem lättare att lägga ut än tegel- eller betongrör.

Vad ska man ha för grus till dränering?

Makadam 4/8 är dränerande, kan användas vid halkbekämpning, grusgångar, husgrunder, garageuppfarter. Är mindre känslig mot frost och tjäle på grund av bristen av finmaterial. Makadam 8/16 är dränerande. Används exempelvis till platta på mark, dränering och garageinfarter.

Hur lägger man ner dräneringsrör?

Dräneringsröret skall placeras 10 cm under underkant betongsula eller under dränerande lager. Fortsätt aldrig att schakta rakt ner från grundsulan då du tar bort lastbärande zon. Välj istället att schakta nedåt med ca. 45 graders vinkel från underkant sula eller gör en bankett.

Hur djupt ska dräneringsrör ligga?

Frilägg husgrunden vid dränering Dräneringsrören bör ligga ca 15 cm under bottenplattans nederkant och på ett sådant avstånd att inte huset undermineras. Avståndet beror på husets friktionsvinkel.

Vilken dräneringsslang?

Välja typ av dräneringsrör Längden på det tänkta dräneringsröret och mängden vatten påverkar vilken dimension som behövs. Standardmodellen är på 110 mm, vilket oftast är ett bra val. Det är stort nog, och inte minst blir det lättare att hitta delar till ett sådant rör.

Vilka massor är lämpligt att använda under en husgrund?

Makadam och bergkross är det lämpligaste materialet som bärlager för husgrunder. Makadam är tycker jag det bästa materialet för bärlager till husgrunder. Makadam tillverkas genom att man spränger stora stenar och berg. Detta gör att stenmaterialet har vassa kanter som uppkommit under sprängningsprocessen.

Vilken typ av dränering?

Idag använder man plaströr, textilduk och makadam när man dränerar vilket ger en bra dränering men bidrar också till att rören får ett bra skydd mot slam, som annars täpper igen rören.

Vad innehåller makadam?

Makadam är krossad sten, som inte innehåller några nollfraktioner (de allra minsta partiklarna), och används som överbyggnad under vägbeläggning och som underlag till järnvägsspår.

Hur dränerar man mark?

Så här gjorde vi:

  1. Dräneringsrör, grus och eventuellt duk behövs, förutom grävkraft förstås. ...
  2. Arbetet startar med att ett sluttande dike grävs.
  3. Dräneringsrören läggs ut och kopplas ihop.
  4. En rörböj sattes på dräneringsröret som gör att det kan spolas rent vid behov. ...
  5. Diket fylls med grus.

Hur sätter man upp Isodrän?

Isodrän-skivorna fästs enklast med någon av våra isolerhållare, Standard eller Pro. Använd 1-2 isolerhållare per skiva. Standardhållare fungerar på de flesta grundmurar.

Relaterade inlägg: