Varför behöver Sverige EU?

Innehållsförteckning

Varför behöver Sverige EU?

Varför behöver Sverige EU?

Vår export är därför grundläggande för jobb och välfärd i Sverige. ... Mer än hälften av vår export går till andra EU-länder. Samtidigt är vår andel av den totala varuhandeln mellan EU-länderna bara omkring 3 procent. EU är alltså mycket viktigare för Sverige än vad Sverige är för EU.

Vilka frågor behandlar EU?

EU-länderna tar tillsammans beslut om nya lagar. Men vad får EU bestämma om och vilka olika sorters regler finns i EU? I särskilda avtal, de så kallade fördragen, har EU-länderna kommit överens om regler för hur EU ska fungera. Bland annat kan EU ta fram lagar som EU-länderna är skyldiga att följa.

Vilka effekter har Sverige på EU?

Sveriges utrikeshandel har sedan 1995 vuxit snabbare än vad någon kunde förutspå. Handel med EU-länder står för en mycket hög andel av Sveriges handel – och Sverige handlar absolut mest med länder i sin geografiska närhet. Svensk handel har också specialiserats, vilket Konsekvensutredningen förutspådde.

Varför vara kvar i EU?

Fri handel och politiskt samarbete. Alla EU-länder kan handla fritt med varandra inom den så kallade inre marknaden. Dessutom samarbetar länderna inom till exempel klimat- och miljöpolitik, transporter, utrikes- och säkerhetspolitik, rättsliga frågor och migration.

Relaterade inlägg: