Hur kan man göra för att avleda värmen när man löder fast en elektronisk komponent?

Innehållsförteckning

Hur kan man göra för att avleda värmen när man löder fast en elektronisk komponent?

Hur kan man göra för att avleda värmen när man löder fast en elektronisk komponent?

En del elektroniska komponenter är värmekänsliga och kan skadas om de utsätts för stark värme för länge. Försök att avleda värmen, exempelvis med en fuktig trasa.

Vad händer om det blir en Kallödning?

Så kallad kallödning uppstår när de delar som ska hopfogas inte har uppnått smältintervallets övre temperaturgräns. Lodet väter då inte grundmaterialet ordentligt. Ytan på lodet blir matt, kristallin och skrovlig. Det elektriska övergångsmotståndet blir högt.

Vilket ämne är numera förbjudet i lod?

Det är förbjudet att sälja metallegeringar som innehåller bly till privatpersoner sedan den . Det gäller till exempel lödtenn eller gjutmetall för tennsoldater om halten bly är 0,3 procent eller högre.

Hur varm är en lödkolv?

Hur varm blir en lödkolv? Det beror på lödkolven. Vissa modeller har justerbar temperatur, vilket gör att du kan löda i olika temperaturer. För mjuklödning krävs en temperatur på cirka 450 grader och för hårdlödning krävs temperaturer mellan 4 grader.

Vad innebär hårdlödning?

Hårdlödning och mjuklödning Mjuklödning används mer som tätning och sammanfogning med begränsad hållfasthet upp till arbetstemperaturer på 450°C. Hårdlödning innefattar all typ av lödning från 450°C upp till 1000°C där silverlod, silverfosforkopparlod, aluminiumlod och mässingslod (svetslödning) är vanliga typer.

Kan man löda med ståltråd?

Arbetsgång vid lödning Ytorna som skall sammanfogas måste vara rena från smuts, fett och oxider. Detta gör du genom slipning och kemiskt tvättning med sprit eller fettlösande medel. Vidare är det viktigt att detaljerna är fixerade mot varandra, detta gör du lättast med klämmor eller ståltråd.

Vad består Silverlod av?

Bara så vi inte blandar ihop begreppen: Det som kallas silverlod räknas som hårdlödning (består av koppar, zink, silver och ibland även tenn eller kadmium). Det mjuklod som används till vattenrör består av 97% tenn och 3% silver, och kallas ingenting annat än mjuklod.

Relaterade inlägg: