Vad ska midsommar stången föreställa?

Innehållsförteckning

Vad ska midsommar stången föreställa?

Vad ska midsommar stången föreställa?

Idén om midsommarstången som en forntida fallossymbol uppkom under 1800-talets slut, och hänger enligt etnologen Jonas Engman samman med Freuds och psykoanalysens inflytande. Däremot kan stången vara inspirerad av kristen symbolik, skriver Engman. Midsommarnatten har tillskrivits magiska krafter.

Vad liknar midsommarstången?

Formen som kan liknas vid en upp och nedvänd fallos spreds först under förra seklet. Kring midsommar i allmänhet och midsommarstången i synnerhet finns det en mängd föreställningar som är direkt felaktiga. Den allra vanligaste är att midsommarstången skulle vara en hednisk fallossymbol.

När klär man midsommarstång?

Musik, folkdans och ringlekar runt midsommarstången. Torsdag 20 juni kl. 18.00: Klä midsommarstången! Festligheterna börjar redan på torsdag kväll då majstången kläs och en del förberedelser görs.

Vilka nordiska länder firar midsommar?

Midsommardagen, som är allmän flaggdag och helgdag i Sverige, infaller i Sverige sedan 1953 och i Finland sedan 1955 alltid på en lördag 20 juni–26 juni. Tidigare inföll midsommardagen alltid den 24 juni, på Johannes döparens dag. Detta är fortfarande fallet i till exempel Estland, Lettland och Norge.

Har Norge midsommarstång?

Och hur firar man midsommar i olika länder? Vi har läst på om firandet runt om i Europa, i samband med sommarsolståndet och Johannes Döparens dag....Vilka länder firar midsommar?
LANDNAMNDATUM
NorgeSankt Hans aften23 juni
DanmarkSankt Hans aften23 juni
IslandJónsmessa24 juni
FinlandJuhannusFredag 19 juni – 25 juni

Hur firar Norge midsommar?

I Danmark och Norge firar man sankthans/jonsok (Johannes Döparens afton) genom att tända bål, leka lekar och i Danmark utöva bränning av pappershäxor.

Relaterade inlägg: