Hur kallt kan det vara när man gjuter betong?

Innehållsförteckning

Hur kallt kan det vara när man gjuter betong?

Hur kallt kan det vara när man gjuter betong?

får temperaturen inte vara lägre än +5°C eftersom hållfasthetstillväxten avstannar och betongen kan gå sönder. Med Vinter betong kan du gjuta i tempe- raturer ned till –10 °C. Vinterbetong kan jämföras med Finbetong C30/37 och kan användas vid de flesta gjutningsarbeten i skikttjocklekar om 25–300 mm.

Vad tål inte betong?

Betong tål fukt och kan inte mögla. Egenskaperna förändras inte även om betogen ligger i vatten. Däremot kan problem uppstå på fuktkänsliga material om de kommer i kontakt med fuktig betong. Betong tål både värme och kyla.

Vilka problem kan uppstå vid gjutning av betong?

Det vatten som finns i betongmassan är i detta skede inte bundet och kan mycket lätt avgå till omgivningen. Om det avgår för mycket vatten och för snabbt så krymper betongen. Det kanuppstå plastiska krympsprickor, om betongytan inte skyddas direkt i samband med gjutningen.

Är det för kallt för att gjuta?

Vid kall väderlek kan man använda Snabbhårdnande cement. Det ger en snabbare hållfasthetstillväxt. När betongen tas emot på byggarbetsplatsen gäller det att minimera den avkylning som kan uppstå under mottagning, hantering och under själva gjutningen.

Vad kallas stänger som gjuts in i betong?

Pontonbrygga i gjuten betong.

Vilka krafter klarar betong utan armering?

Betong utan armering används främst i vägbeläggningar, marksten etc. Betongens slitstyrka och tålighet gör att den ofta används för ytor som utsätts för extremt högt slitage och mekanisk påverkan. Exempelvis som beläggningsmaterial på hårt trafikerade vägar och tungt belastade industriytor.

Relaterade inlägg: