Vad kan facket förhandla om?

Innehållsförteckning

Vad kan facket förhandla om?

Vad kan facket förhandla om?

Det kan gälla större investeringsbeslut, långsiktiga beslut om arbetsorganisationen, personalpolitiska frågor, inrättande av arbetslokaler eller röra sociala frågor som anses vara en viktigare förändring. Även beslut som en facklig organisation typiskt sett vill förhandla ska omfattas av förhandlingsskyldigheten.

Vilka är det som förhandlar fram ett kollektivavtal?

Ett kollektivavtal gäller oftast 1–3 år. Därefter måste det omförhandlas. Det sker under en så kallad avtalsrörelse. Arbetsgivarorganisationen eller en enskild arbetsgivare förhandlar då med den berörda fackliga organisationen.

Vad ska finnas med i en förhandlingsframställan?

En förhandlingsframställan ska innehålla minst tre saker:

  • den fråga man vill förhandla.
  • att man begär förhandling.
  • yrkanden.

Vad ska Mblas?

Om arbetsgivaren planerar förändringar på arbetsplatsen Vid alla viktigare förändringar av verksamheten, arbets- eller anställningsförhållanden för medlemmar är arbetsgivaren skyldig att kalla till förhandling. Detta är den primära förhandlingsskyldigheten som följer av 11 § medbestämmandelagen (MBL).

Vad är en förhandlingsframställan?

Förhandlingsframställan innebär att en av parterna, facket eller arbetsgivaren, lämnar en begäran om att förhandla en viss fråga med den andra parten. Den som får förhandlingsframställan, är skyldig att ställa upp i förhandling.

Relaterade inlägg: