När skall personalliggare användas?

Innehållsförteckning

När skall personalliggare användas?

När skall personalliggare användas?

Du som bedriver verksamhet inom byggbranschen, fordonsservice, kropps- och skönhetsvård, livsmedels- eller tobaksgrossist, restaurangbranschen, eller tvätteribranschen ska föra personalliggare.

Varför personalliggare?

En personalliggare är en förteckning över vilka som är verksamma på byggarbetsplatsen och när de har börjat och slutat varje arbetspass. Syftet med personalliggare är att motverka svartarbete och främja en sundare konkurrens i byggbranschen.

Vad får Skatteverket kontrollera vid arbetsplatsbesök?

Chefer, yrkesarbetare, f-skattare, praktikanter, lärlingar, alla som arbetar på byggarbetsplatser ska börja registrera sin närvaro. Skatteverket kommer att göra oanmälda arbetsplatsbesök för att kontrollera personalliggaren.

Vad gäller vid ID06?

Rent praktiskt innebär det för dig som vistas på ett bygge att du måste kunna legitimera dig med ett ID06-kort. Har du inte blivit föranmäld, eller om du inte kan uppvisa en godkänd legitimation, kan du bli avvisad från arbetsplatsen, alternativt kan arbetsgivaren bli skyldig att betala ett vite.

Hur fungerar personalliggare?

Att föra personalliggare innebär att varje dag anteckna vilka som är verksamma i din lokal och när. Den ska uppdateras dagligen och vara lättillgänglig om Skatteverket gör ett besök. – Byggbranschen. Reglerna för hur du ska föra personalliggare varierar mellan olika branscher, men innehåll och syfte är detsamma.

Hur funkar ID06?

Det är ett system för att lätt kunna identifiera personer på arbetsplatsen och koppla varje person till en arbetsgivare. ID06 har flera användningsområden såsom närvaroregistrering i elektronisk personalliggare, digitalisering av utbildningsbevis, företagskontroll och inpasserings- och låsfunktioner.

Relaterade inlägg: