Vad rengör man marmor med?

Innehållsförteckning

Vad rengör man marmor med?

Vad rengör man marmor med?

Bakpulver

  1. Blanda en del bakpulver med 20 delar vatten.
  2. Fukta en ren trasa i blandningen.
  3. Rengör försiktigt marmorn, och gnugga lite extra på eventuella fläckar för att få bort dem.
  4. Låt torka i ca 1-2 timmar.
  5. Skölj sedan med rikligt vatten och torka noggrant av marmorn med en ren och mjuk bomullstrasa.

Vad tål marmor?

Marmor tål måttliga mängder värme under kortare perioder, men kan vid för hög temperatur bilda både märken och sprickor. För att vara på den säkra sidan bör du undvika värme helt och hållet, men du kan med fördel även använda ett bra och värmetåligt underlägg.

Hur sköter man marmor?

Behandla smuts och fläckar på din marmorskiva Och tänk på att marmor är känsligt för syror. Därför ska man aldrig använda sura rengöringsmedel. Rengör med väl urvriden fuktad mjuk bomullstrasa innehållande enbart vatten eller mild tvållösning. Eftertorka med torr mjuk bomullstrasa.

Hur man gör rent marmor?

Man rengör efter användning helt enkelt. För det dagliga underhållet räcker det normalt med ljummet vatten och en trasa (gärna av microfiber om ni har en svart stenskiva) för att få stenen ren, vanliga rengöringsmedel för kök fungerar naturligtvis även på stenskivan - men undvik citronbaserade rengöringsmedel.

Kan man olja in marmor?

För att underhålla och återfetta marmorskivan: Häll valfri ljus matolja på marmorbordet eller marmorskivan. Sprid ut oljan över skivan och låt det gärna ligga över natten. Marmorn absorberar den olja som den behöver.

Hur får man bort stearin från marmor?

Få bort stearin från hårda möbler eller fönsterbänk Ta is i en påse och lägg på stearinet så att det hårdnar. Använd en smörkniv eller annat ”verktyg” av plast eller trä, som inte repar möbeln, och skrapa. Kredit/medlemskort eller mynt fungerar också. På en fönsterbänk av marmor kan du enkelt använda en klickskrapa.

Vad tål inte marmor?

Marmor är dessutom extra känslig för syrliga vätskor som juice och vin, men även kolsyrat vatten kan riskera att skada en bänkskiva i marmor. För daglig rengöring räcker det att du torkar av marmorskivan med en mikrofibertrasa fuktad i ljummet vatten.

Kan man få bort fläckar från marmor?

Använd ljummet vatten och en svamp Som tur är kan enkla fläckar oftast avlägsnas med hjälp av ljummet vatten och en svamp. Blötlägg svampen tills den är fuktig och skrubba sedan på fläckarna innan du torkar rent ytan med en torr trasa. Har du tur är detta det enda du behöver göra för att få bort fläcken från marmorn!

Hur ofta ska man impregnera marmor?

Vi rekommenderar därför att stenplattan impregneras före användning, och sedan en gång per år för att minska absorptionskapaciteten. Det bästa är att impregnera med en oljebaserad produkt med nanoeffekt, som STEINFIX 100+. Den tränger in i stenen och ger ett luktfritt och osynligt skydd av bänkskivan.

Hur får man bort missfärgningar på marmor?

Det går att bleka marmor, och då alltså få bort vissa missfärgningar, det är lite risky men det går att göra med Klorin. Annars kan du också använda dig av pastametoden, där du blandar lösningsmedel och lite potatismjöl. Lägg pastan på fläcken och låt verka ett tag, tvätta sedan med vatten.

Relaterade inlägg: