Kan man göra något åt artros?

Innehållsförteckning

Kan man göra något åt artros?

Kan man göra något åt artros?

Om du ständigt utsätter en led för belastning, till exempel genom att sitta på huk eller stå på knä, kan det med tiden ge upphov till artros. Det gäller till exempel vissa slitsamma yrken eller utövandet av vissa idrotter. Ärftlighet ökar risken för artros.

Kan kosten påverka artros?

Det finns tydliga samband mellan övervikt, brist på fysisk aktivitet och risken att utveckla artros. Att äta hälsosam mat, enligt Livsmedelsverkets rekommendationer, och att vara fysiskt aktiv är det som det finns bäst evidens för i dag. Äter du en väl sammansatt kost behöver du vanligtvis inte äta tillskott.

Kan man påverka artros?

Forskningen har identifierat fem faktorer som påverkar förekomsten av artros. Ärftlighet, ålder, övervikt, muskelsvaghet och ledskador. Du kan själv påverka tre av dessa. Börjar du träna regelbundet, styrka och motion, arbetar du snart bort både övervikten och muskelsvagheten.

Vad ska jag undvika vid artros?

– Man bör vara försiktig med ett för högt intag av charkprodukter, mättat fett, söta drycker, kaffebröd och godis.

Vilka leder drabbas vanligen av artros?

Dynamisk belastning Artros är en sjukdom som sitter i hela leden, men framförallt i ledbrosket. Man kan få artros i kroppens alla leder där det finns brosk men det som man hör talas om mest är artros i knän och höfter, kanske för att det ger stora problem. Carina liknar ledbrosket vid en tvättsvamp.

Relaterade inlägg: