Vad arbetar en rektor med?

Innehållsförteckning

Vad arbetar en rektor med?

Vad arbetar en rektor med?

Rektorn beslutar om hur förskolan eller skolan ska organiseras och fördelar resurser efter barnens eller elevernas olika förutsättningar och behov. Rektorn fattar även övriga beslut enligt skollagen och andra bestämmelser. Källor: 2 kapitlet 9–10 §§ skollagen.

Vad förväntas av en biträdande rektor?

Varken skollagen eller förordningarna säger något specifikt om biträdande rektorer. Det gör att de kan ha mycket olika innehåll i sina tjänster. Personalansvar och ansvar för vissa verksamhetsfrågor är vanliga ingredienser. En del biträdande fungerar i praktiken som rektorer, men utan att ha det yttersta ansvaret.

Vad gör en skolledare?

Skolledare kan ha olika titlar men gemensamt är chefskapet och ledarfunktionen. Det handlar framförallt om att leda och coacha lärarna/förskollärarna i deras lärargärning men också att vara kvalitetsansvarig och ta det övergripande ansvaret för att verksamheten drivs i enlighet med gällande lagar och regler.

Vilka ingår i skolledning?

I läroplanerna står det om vad eleverna ska lära sig i skolan.

  • Huvudmannen ansvarar för att alla elever ska nå målen. Kommunen är huvudman för kommunala skolor. ...
  • Rektor ansvarar för sin skolas resultat. Rektor på skolan ansvarar för kvaliteten och resultaten på skolan. ...
  • Skolmyndigheter.

Vad gör en biträdande förskolechef?

Arbetsuppgifter. Som biträdande förskolechef kommer du att vara en viktig representant för verksamheten. Arbetet innebär många interna och externa kontakter med barn, vårdnadshavare, medarbetare och andra intressenter. Du kommer att ha det operativa personalansvaret.

Vem är chef över förskolechefen?

Enligt skollagen är rektorn och förskolechefen ansvarig för sin inre organisation. Där ryms sådant som pedagogik, hur lärarna lär ut, elevsammansättning och klasstorlek. Ansvaret för personal och ekonomi vilar däremot på huvudmannen och när det gäller de kommunala verksamheterna faller det under kommunallagen.

Hur blir man Gymnasierektor?

De allra flesta som blir rektorer har arbetat som lärare eller studie- och yrkesvägledare tidigare. Man läser då en statlig rektorsutbildning som erbjuds skolledare både inom det offentliga skolväsendet och på fristående skolor.

Relaterade inlägg: