Vilka gåvor gav de tre vise männen Jesus och vad symboliserade de?

Innehållsförteckning

Vilka gåvor gav de tre vise männen Jesus och vad symboliserade de?

Vilka gåvor gav de tre vise männen Jesus och vad symboliserade de?

Att de kallas för ”de tre vise männen” beror på att de överlämnade tre gåvor (guld, rökelse och myrra) till Jesus....De tre gåvorna bör alltså tillfogats för att understryka Jesus plats som Guds son och Kungars kung.

  • Guld – en klassisk symbol för kungar och makt. ...
  • Rökelse – används vid tillbedjan i många olika religioner.

Vad gör man med myrra?

Myrra omnämns på flera ställen i Bibeln och ingår i rökelser, i krisma och i annan olja för smörjelse och balsamering. ... Bruket av myrra är främst förknippat med kristen liturgi och kyrkans sakrament, men det används också i profana sammanhang, till exempel i kosmetika.

Vad hade de tre vise männen med sig?

Den 6 januari firar vi trettonde dag jul med anledning av att några stjärntydare eller visa män kommit fram till Betlehem efter en omväg kring Jerusalem. De har i kristen tradition blivit till tre kungar och begåvats med namn (Kasper, Melker och Baltasar).

Vad hade de tre vise männen?

Från Den medeltida legenden om Sankta Maria, här i översättning: Vid Guds födelse såg tre kungar en stjärna i öster på himlen, som aldrig hade setts förut. Och de tre kungarna hette Jasper, Melkior och Baltasar. De var visa män i alla bokliga och goda ting.

Vilken stjärna är Betlehems stjärna?

Betlehemsstjärnan troligtvis ingen stjärna Foto: ASA/ESA/JPL-CALTECH Supernovaresten Puppis A, som beräknas ha varit synlig vid tiden kring Jesus födelse, och som då kan kan varit lika ljus som månskäran.

Vart ser man Betlehems stjärna?

Så gör du för att se stjärnfenomenet på himlen Det kommer vara absolut tydligast den 21 december, men kommer gå att se var som helst ifrån den norra hemisfären under hela fjärde veckan i december, omkring en timme efter solnedgång.

Vad luktar harts?

Basen i en rökelseblandning är olika sorters harts, alltså stelnad och väldoftande kåda. Bland de vanligaste är myrra, som är populärt i Mellanöstern och doftar lite som saffran. I Sydamerika är copal vanligast och i Indien använder man bensoeharts som doftar varmt och lite vanilj.

Relaterade inlägg: