Varför får små barn tics?

Innehållsförteckning

Varför får små barn tics?

Varför får små barn tics?

Tics är vanligt hos barn i skolåldern. De går oftast över på några år. Tics kan ibland vara ett symtom vid vissa tillstånd, som Tourettes syndrom, Aspergers syndrom, ADHD och Tvångssyndrom. De flesta läkemedel mot koncentrationssvårigheter kan ge eller öka problem med tics.

Är tics farligt?

Vissa har enbart vokala eller motoriska tics medan andra har båda. Tics är inte farligt att ha och vanligare än vad många tror. Om man tycker att man har så mycket tics att det ställer till med besvär i till exempel skolan, hemma eller med kompisar finns det bra hjälp att få.

Hur länge har barn tics?

Tics debuterar oftast mellan 3 och 9 års ålder och är oftast värre i vissa perioder och bättre i andra. Som värst brukar det vara mellan 9 och 13 års ålder, sedan minskar symtomen ofta tydligt under sena tonåren, även om de kan stanna kvar även i vuxen ålder.

Hur funkar tics?

De vokala ticsen debuterar vanligtvis senare. I början uppträder de ofta som ”normala” snusningar och harklingar, men utvecklas sedan till ljud, läten och ibland ord eller hela meningar. Det är typiskt att ett symtom avlöses av ett annat och att symtomen ökar och minskar i styrka i olika perioder.

Kan man ha tics utan att ha Tourettes?

Det är inte säkert att du har tourette bara för att du har tics. Men du kan ha det om du har haft tics under minst ett år.

Vilka svårigheter kan en tonåring med Tourettes syndrom uppleva?

Det kan även vara sexuella rörelser och gester. Det förekommer också tvång som innebär att man måste tvätta händerna väldigt ofta eller låsa dörren på ett visst sätt. Inlärningsproblem av olika slag är vanligt hos barn med Tourettes syndrom. Mer än hälften är i behov av extra hjälp i skolan.

Relaterade inlägg: