Hur har kristendomen utvecklats i Sverige sedan reformationen?

Innehållsförteckning

Hur har kristendomen utvecklats i Sverige sedan reformationen?

Hur har kristendomen utvecklats i Sverige sedan reformationen?

I Sverige innebar reformationen en övergång från den katolska kyrkan till den lutherska. Katolsk kristendom ersattes med den protestantiska, som utformats av Martin Luther i Tyskland och förts till Sverige av bland andra Olaus Petri. Nu var det kungen och inte längre påven i Rom som bestämde över den svenska kyrkan.

När hände reformationen?

År 1524 bröt Gustav Vasa alla svenska förbindelser med påven. Han gjorde sig till kyrkans överhuvud och började själv utnämna biskopar. Den svenska kyrkans frigörelse från Rom kallas reformationen.

Varför ville Gustav Vasa att Sverige skulle bli ett protestantiskt land?

Som ett led i centraliseringen av den svenska staten lät Gustav Vasa reformera kyrkan och införa protestantismen i Sverige. Detta gjordes för att förbättra rikets finanser. All kyrklig egendom tillföll därmed staten samtidigt som kungen hädanefter blev den svenska kyrkans överhuvud...

Hur reagerade katolska kyrkan på reformationen?

I början av 1500-talet fick den katolska kyrkan ta emot skarp kritik av en tysk munk vid namn Martin Luther. Under stridsropet: "Nåden allena, tron allena, skriften allena" - gick han till storms mot det andliga och moraliska förfallet i den katolska kyrkan.

Relaterade inlägg: