Vad kan förväxlas med demenssjukdom?

Innehållsförteckning

Vad kan förväxlas med demenssjukdom?

Vad kan förväxlas med demenssjukdom?

Kan demens förväxlas med andra sjukdomar? Depression, förvirring och en del andra tillstånd kan ge demensliknande symptom. För många av dem finns botande behandling. Därför är det viktigt att snarast söka läkare när man inte fungerar som tidigare.

Hur märks det när man är dement?

Begynnande demens Vanligt är att minnet börjar svikta; den drabbade glömmer allt oftare var han lägger ifrån sig saker och vad han gjort under dagen. Det kan bli svårt att planera och organisera sin vardag. Stresståligheten blir mindre när även tankeförmågan försämras. Även depressionstillstånd är vanligt i början.

Hur syns demens på röntgen?

Hjärnavbildning med datortomografi Även skiktröntgen av hjärnan genom datortomografi görs för att upptäcka andra möjliga orsaker till patientens symptom, till exempel hjärntumör. Datortomografi kan också ge viktig information för att kunna ställa rätt typ av demensdiagnos.

Vad får man demens av?

Demens orsakas av skador i hjärnan och kan yttra sig på olika sätt beroende på vilka delar som drabbas. Vanligen försämras minnet och förmågan att planera och genomföra vardagliga sysslor.

Hur lång tid tar det att utveckla Alzheimer?

Hur länge en person kan leva med demens kan man aldrig säga. Det finns många olika slags demenssjukdomar och de utvecklar sig olika hos olika individer. Hur fort det går varierar kraftigt. Vissa kan leva många år med sin sjukdom, andra har en sjukdom med mer aggressivt förlopp.

Kan man testa sig för demens?

Vid en demensutredning undersöks du på olika sätt för att ta reda på om du har en demenssjukdom, eller om dina besvär beror på något annat. Om du har en demenssjukdom undersöker läkaren också vilken sorts demenssjukdom du har. En demensutredning kan också kallas för en minnesutredning.

Hur upptäcker man tidig demens?

Tidiga tecken på en demenssjukdom kan vara att den sjuke:

  • Inte verkar bry sig om sin omvärld, sina anhöriga eller vad som händer.
  • Blir allt mindre intresserad av olika sysselsättningar som funnits tidigare.
  • Får svårt att anpassa sig till förändringar.

Relaterade inlägg: