Vad beror adhd på?

Innehållsförteckning

Vad beror adhd på?

Vad beror adhd på?

Adhd beror på att vissa delar av hjärnan fungerar på ett annorlunda sätt än hos personer utan adhd. Bland annat syns en skillnad i den delen av hjärnan som gör att du viljemässigt kan styra din uppmärksamhet, dina impulser och reaktioner och förmågan att hålla flera saker i huvudet samtidigt.

Hur påverkas man av adhd?

Adhd påverkar hur man är, tänker, funkar och upplever saker. Det är olika för olika personer hur det känns att ha adhd. En del egenskaper kan kännas bra, en del egenskaper kan kännas jobbiga eller göra livet svårt. Du som har adhd kan bli stressad och få svårt att fokusera om det händer mycket runtomkring.

Kan Add övergå till adhd?

Olika former av adhd Den formen kallas add eller ad(h)d. En tredje form är att enbart är överaktiv och impulsiv. Den formen är vanligast hos mindre barn och brukar antingen gå över eller så övergår det till en kombinerad form av adhd senare.

Vem ärver man adhd från?

Ärvs ADHD från faderns eller moderns sida? – ADHD är en komplex psykiatrisk störning. Genetisk känslighet för ADHD styrs av många små gener som var och en bidrar med en liten effekt. Än så länge verkar gener från båda könen vara viktiga, ett så kallat polygenetiskt arv.

Hur påverkar miljön adhd?

ADHD beror framför allt på biologiska faktorer men miljön är avgörande för hur grav funktionsnedsättningen blir, i en miljö som tar hänsyn och anpassar sig efter den som har ADHD blir förutsättningarna mycket bättre för att individen skall klara sig bra.

Hur medicinerar man ADD?

Enligt Läkemedelsverket ska metylfenidat vara första val. Det gäller vid medicinsk behandling av typisk adhd när andra svårigheter inte finns med i bilden. Centralstimulerande läkemedel (CS) ökar förmågan till koncentration och uppmärksamhet. Samtidigt minskar impulsiviteten.

Måste man ta medicin vid ADD?

Vid add och andra former av adhd kan du även få behandling med vissa läkemedel som kan lindra olika besvär, till exempel centralstimulerande medicin som höjer nivån av dopamin och noradrenalin i hjärnan.

Relaterade inlägg: