Vad gör statiner för nytta?

Innehållsförteckning

Vad gör statiner för nytta?

Vad gör statiner för nytta?

Statiner sänker det totala kolesterolvärdet genom att minska tillverkningen av kolesterol i levern. Framför allt minskar LDL, men även triglycerider minskar något. HDL ökar något. Statiner används i första hand vid de flesta typer av blodfettsrubbningar.

Kan man äta räkor om man har högt kolesterol?

Tidigare varnade man för att äta för mycket räkor, eftersom de innehåller mycket kolesterol. Man har dock ändrat inställning och anser nu att för majoriteten av människor är det helt okej att äta mycket räkor. Räkor höjder det dåliga kolesterolet LDL något, men det goda kolesterolet HDL höjs mer.

Varför ska man inte äta statiner?

Du som haft en infarkt eller andra diagnosticerade hjärt- och kärlproblem bör äta statiner om det kan ske utan biverkningar. Har du anlag för höga kolesterolvärden, så kallad familjär hyperkolesterolemi, FH, ska du inte tacka nej till statiner. Personer med den här ärftligheten dör i förtid utan behandling.

Vilka är orsakerna till höga blodfetter?

  • Det kan finnas många orsaker till höga blodfetter. En del är ärftliga, och beskrivs här nedan. Ohälsosamma levnadsvanor som onyttig kost, rökning och otillräcklig fysisk aktivitet kan ha stor betydelse. Annons. Annons. Ärftlig dyslipidemi beror på att man bär på gener som ökar risken för höga kolesterolvärden.

Varför får höga blodfetter symtom?

  • Normalt ger höga blodfetter inga symtom. Men trots det kan förhöjda värden få allvarliga följder som kärlkramp eller hjärtinfarkt och även stroke/slaganfall. Överskottet av fett i blodet kan lagras in i kärlväggarna. Så småningom blir kärlen trånga och stela.

Vad är basen för behandling av höga blodfetter?

  • Basen för all behandling av höga blodfetter är rätt kost och motion. För dem som har låga förhöjda värden av kolesterol och som inte behöver läkemedelbehandlas finns kosttillskottet Betavivo. Det innehåller betaglukaner som bidrar till att bibehålla normala kolesterolnivåer i blodet.

Vad är orsaken till att blodfetthalten blir för hög?

  • Den vanligaste orsaken till att blodfetthalten blir för hög är våra levnadsvanor. Fet mat är den största bidragande faktorn. Men även mycket alkohol och socker kan höja blodfetterna, framför allt triglyceriderna. Ärftligt hos vissa. I vissa familjer går blodfettsrubbningar i arv. Det kallas familjär hyperlipidemi.

Relaterade inlägg: