Kan ersätta morfin?

Innehållsförteckning

Kan ersätta morfin?

Kan ersätta morfin?

Förstahandsval: NSAID, exempelvis diklofenak i.m. eller som suppositorium. Andrahandsval: Vid kontraindikation eller bristande effekt av NSAID kan en opioid användas, exempelvis Ketogan suppositorium. Som alternativ till Ketogan kan Morfin APL suppositorium vara ett möjligt alternativ.

Vad innehåller Spasmofen?

1. Vad Spasmofen är och vad det används för

  • Spasmofen innehåller de aktiva substanserna morfin, kodein, papaverin, noskapin och metylskopolamin.
  • Morfin och kodein tillhör en grupp läkemedel som kallas opioidanalgetika och som verkar genom att lindra smärta.

Varför utgår Spasmofen?

Läkemedelsföretaget Meda AB meddelar att de kommer att sluta tillhandahålla Spasmofen, både som suppositorier och injektionsvätska. Anledningen till detta är produktionstekniska svårigheter.

Vad ersätter Papaverin?

Egazil (hyoscyamin) depottabletter kan undantagsvis övervägas. Till skillnad från Papaverin har hyoscyamin antikolinerg effekt. Det finns därmed risk för biverkningar i form av muntorrhet, förstoppning och urinretention. Hos äldre patienter förekommer också påverkan på kognition och förvirring.

Är morfin narkotikaklassat?

Läkemedlet är narkotikaklassat Läkemedlet är narkotikum enligt Läkemedelsverkets förteckning II. Kan kräva intyg för att medföras på resa inom Schengenområdet. Läs mer hos Läkemedelsverket. Beroendeframkallande medel.

Vad innehåller diklofenak?

Diklofenak (kemiskt namn: [o-(2,6-Dikloroanilino)fenyl]ättiksyra) är den aktiva substansen i vissa mildare smärtstillande läkemedel. Exempel på varumärken som bygger på diklofenak är Voltaren, Arthrotec och Eeze, men medlet finns även i generiska läkemedel med samma innehåll och verkan.

Vad innehåller oxikodon?

Oxikodon Actavis innehåller den aktiva substansen oxikodonhydroklorid och är ett centralt verkande, starkt smärtstillande läkemedel i gruppen opioider. Oxikodon Actavis används för att behandla svår smärta som endast kan lindras tillräckligt med smärtstillande opioida läkemedel.

Varför utgår Papaverin?

Papaverin Meda tabletter slutar tillhandahållas. Tillverkaren har meddelat detta med mycket kort varsel, och produkten förväntas ta slut redan under oktober. Papaverin används bland annat vid kramptillstånd i mage och tarm.

Varför avregistrerades Papaverin?

Papaverin-tabletter försvinner att Egazil har betydande antikolinerga effekter vilket kan påverka framförallt äldre.

Vad är Papaverin Meda för medicin?

Papaverin Meda innehåller den aktiva substansen papaverinhydroklorid. Papaverinhydroklorid motverkar kramp i mag- och tarmkanalen genom att direkt påverka muskelcellerna i den så kallade glatta muskulaturen så att de slappnar av. Papaverin Meda används vid kramptillstånd i mag- och tarmkanalen.

Relaterade inlägg: