Vad händer när man har ont i huvudet?

Innehållsförteckning

Vad händer när man har ont i huvudet?

Vad händer när man har ont i huvudet?

Orsaken till migrän är inte helt klarlagd, men det verkar till stor del vara en ärftlig sjukdom. Ett komplicerat samspel mellan nerv- och blodkärlssystemen pågår under ett migränanfall, samtidigt som kemiska ämnen frigörs och gör blodkärlen extra smärtkänsliga.

Vad kan man göra för att lindra migrän?

Du kan lindra migränanfall genom att:

  1. vila i ett mörkt och tyst rum.
  2. undvika starka dofter, synintryck och ljud under anfallet.
  3. sova.
  4. lägga kylpåsar mot pannan.
  5. ta receptfria smärtstillande tabletter.

Var sitter huvudvärken?

Värken är dov och molande och sitter oftast på båda sidorna av huvudet. Det är inte ovanligt att man även har ömma punkter i hårbotten eller i nacken, och ibland även i käkmusklerna. Det orsakas ofta av spända muskler men kan utlösas av till exempel stress eller känslomässiga påfrestningar.

Kan spänningshuvudvärk vara farligt?

Spänningshuvudvärk är inte farlig och går oftast över av sig själv, men den kan upplevas som mycket besvärande, särskilt om har återkommande problem. Om du har spänningshuvudvärk mer än 15 dagar i månaden kallas det för kronisk spänningshuvudvärk.

Vilka är de vanligaste huvudvärksformerna?

  • Migrän är den vanligaste av de neurovaskulära huvudvärksformerna, se Tabell 1. ... Ansträngningsutlöst huvudvärk. Ansträngningsutlöst huvudvärk (benign exertional headache, orgasmic headache) debuterar plötsligt och är i regel pulserande. Den drabbar oftare män än kvinnor.

Vad kan huvudvärk bero på?

  • Huvudvärk är mycket vanligt. Det kan till exempel bero på stress, spända muskler, förkylning, oro eller synfel. Oftast går huvudvärken över av sig själv, men ibland kan den sitta i länge eller komma oftare. Även om det är ovanligt kan huvudvärk vara symtom på en allvarlig sjukdom.

Vad är symptom på ansträngningsutlöst huvudvärk?

  • Symptom på ansträngningsutlöst huvudvärk är en plötslig och dunkande huvudvärk vid hård ansträngning som t.ex. tunga lyft eller liknande övningar. Vid diagnos är det mycket viktigt att utesluta allvarliga orsaker till huvudvärken som blödning. Långsam fysisk uppvärmning med god vätskebalans kan hjälpa.

Vad är huvudvärk och migrän?

  • Spänningshuvudvärk och migrän tillhör de återkommande och vanliga huvudvärksformer där behandling och diagnostik i huvudsak sker i allmän praxis. Mer ovanliga huvudvärksformer som Hortons huvudvärk, ansträngnings- och köldutlöst huvudvärk, idiopatisk ”stabbing headache” samt hostutlöst huvudvärk beskrivs också översiktligt.

Relaterade inlägg: