När upphörde statare?

Innehållsförteckning

När upphörde statare?

När upphörde statare?

Från mitten av 1700-talet till slutet av 1945 hade vi i Sverige det så kallade statarsystemet. Statare var oftast egendomslösa lantarbetare som på 1-årskontrakt arbetade in natura, dvs mot enkel bostad och mat, på lantbruk och gårdar i södra och mellersta Sverige.

Var statare?

En statare var förr i Sverige en lantarbetare, som fick en stor del av sin lön (stat) in natura av en husbonde (jordägare). Statare anställdes i regel enligt legostadgan på ettåriga kontrakt.

Hur såg en Statares liv ut?

Ungefär så här ser vår bild av statarna ut, ett jordbruksproletariat på gränsen till träldom, män och kvinnor bundna av årslånga kontrakt att slita långa dagar för i princip mat och husrum. Ännu en bra bit in på 1900-talet klassades de i lagens mening som tjänstehjon och inte som avtalsslutande arbetare.

När började Statarsystemet?

Statarsystemet tog sin form i mitten av 1700-talet och avskaffades först 1945. Det uppstod i Södermanland och Mälardalen och fanns främst i de stora slättlandskapen. Det förekom ej i Norrland. Det fanns flest statare runt sekelskiftet 1900 då det fanns ca: 35.000 statarfamiljer.

Var Ivar Lo?

Ivar Lo-Johansson, ursprungligen Ivar Johansson, folkbokförd som Karl Ivar Loe, född 23 februari 1901 på torpet Ådala under Hammersta gods, Ösmo socken, död i Stockholm, var en svensk författare. År 1933 publicerade han romanen Godnatt, jord, vilken blev hans stora genombrott.

Vad är en statare?

Ordet statare anger att lönen utgick i form av naturalön, s k stat. Denna löneform användesför alla helårsanställda inom jordbruket, medan förmånernas storlek växlade med arbetsuppgifterna.

Vad var en statare torpare respektive Backstugusittare?

Torparna hade en mellanställning mellan arrendatorerna, som erlade arrende i pengar, och statarna/backstugusittarna, som levde av arbeten med betalning in natura. Statarna var egendomslösa, jord- och djurlösa, fattiga gifta lantarbetare.

Vad är en Statardräng?

En statardräng var en jordbruksarbetare, anställd vid någon större gård. ... Statare var gifta lantarbetare som i regel anställdes på ettåriga kontrakt. Under den sista veckan i oktober, den så kallade slankveckan, kunde statare flytta och söka anställning vid andra gårdar. Statarfamiljer flyttade ofta.

När var Statarsystemet som störst?

Statarsystemet hade sin största utbredning under senare delen av 1800-talet och början av 1900-talet.

Relaterade inlägg: