Varför krigas det i Israel?

Innehållsförteckning

Varför krigas det i Israel?

Varför krigas det i Israel?

När FN utropade staten Israel 1948 var tanken att området skulle delas i en judisk stat och att resten skulle tillfalla arabstaterna (som en del av panarabismen som rådde under den tiden). Beslutet ledde omedelbart till krig mellan araberna i Israel (palestinierna) och judarna.

Hur många har dött i Israel Palestina?

Enligt en FN-rapport dödades under kriget 1 434 palestinier (varav 235 stridande) och tretton israeler (varav 10 stridande).

Vill Israel ha en tvåstatslösning?

Den palestinska Västbankens nuvarande huvudstad är de facto Ramallah, men som en del av tvåstatslösningen har förslag framlagts att Israels huvudstad Jerusalem skall delas upp i två delar, där den västra delen blir israelisk och den östra palestinsk.

Vilka är inblandade i Israel Palestina konflikten?

Israel-Palestinakonflikten är först och främst en territorial konflikt mellan staten Israel och det palestinska folket. ... Det historiska Palestina-området utgör både dagens Israel och dessutom de ockuperade palestinska områdena, Gazaremsan och Västbanken, som ordet Palestina ofta hänvisar till idag.

Hur många har dödats i Palestina?

Enligt palestinska myndigheter har 232 personer dödats i Palestina under de tio dagar raketattackerna pågick, varav 65 barn. Runt 1 900 personer har skadats.

Vem har rätt till landet Israel Palestina?

Israel, eller Palestina, är ett mycket litet land. Det har en yta som motsvarar ungefär Småland. I detta lilla land finns det två folk, judiska israeler och arabiska palestinier, som båda anser sig ha rätt till landet.

Relaterade inlägg: