Vad gör man när man skär med gas och plasma?

Innehållsförteckning

Vad gör man när man skär med gas och plasma?

Vad gör man när man skär med gas och plasma?

Det som är det mest grundläggande i plasmaskärningens process handlar om att man ska skapa en elektrisk kanal för joniserande gas, alltså plasma från plasmaskäraren tar sig igenom arbetsstycket som ska skäras och utgör på så sätt en elektrisk krets tillbaka till plasmaskäraren via en jordningsklämma.

Hur skär man med Plasmaskärare?

Principen för plasmaskärning är att man tänder en elektrisk ljusbåge mot arbetsstycket samtidigt som man blåser med en gas genom ljusbågen. Temperaturen blir väldigt hög, i vissa fall uppåt 30 000 grader, och vartefter metallen smälter blåses den bort den med gasen.

Kan plasmaskärning användas för fogberedning av aluminium?

Plasmaskärning används för kostnadseffektiv skärning av medeltjock plåt med snäva toleranskrav. Vi har idag tre moderna plasmaskärmaskiner med bord på upp till 60 mm, som kan skära svart plåt i upp till 60 mm. Vi kan även fogbereda direkt vid skärning genom att fasa den figurskurna konturen i 45 grader.

Vad kallas den ljusbåge som används vid plasmaskärning?

Under senare år har det tagits fram brännare där man ytterligare koncentrerat ljusbågen genom att plasmagasen roteras inuti dysan och en sekundär gas tillsätts utanför den. Metoden kallas finstråleplasma. Ljusbågen blir mycket koncentrerad och ger ett smalt snitt med hög hastighet och god kvalitet.

Hur går gasskärning till?

Vid gasskärning används som regel acetylen eller propan som bränngas. När bränngasen förbränns i oxygen får du en låga med hög temperatur. ... Då tillräcklig temperatur uppnåtts utnyttjas sedan en stråle av oxygen som utför själva skärprocessen genom förbränning av metall.

Är Plasmaskärare bra?

Oavsett vilket skärningsarbete du vill utföra har en plasmaskärare många fördelar. Plasmaskärare är bra om du vill skära metall.

Kan man använda gasskärning acetylen och oxygen för aluminium?

Exempel på gaser som kan användas för denna beskärningsmetod är gasol, acetylen, vätgas, naturgas och stadsgas. Det är dock viktigt att förstå att det är strålen av oxygen som beskär och inte själva gasen. Det är viktigt att plåten som ska beskäras hålls ren så detta måste vara en del av arbetsprocessen.

Kan annan Bränngas än acetylen användas tillsammans med oxygen för termisk skärning av stål?

Skärbrännaren tillför utöver skäroxygenet en bränngas, som vanligtvis är acetylen eller propan (gasol) och som antänds med oxygen (värmeoxygen), för att värma upp metallstycket till antändningstemperatur (1150 grader Celsius för stål).

Vilken skillnad mellan tig och Plasmans ljusbåge utformning?

Metoden är snarlik TIG-metoden. Den största skillnaden är att vid plasmasvetsning används en yttre och en inre gasdysa. I den inre dysan strömmar plasmagasen kring en indragen centrerad elektrod av volfram. I den yttre dysan strömmar skyddsgasen vars funktion är den samma som vid TIG-metoden.

Vilka stål kan Gasskäras?

Gasskärning är den vanligaste skärningsmetoden för olegerade och låglegerade stål och kan användas på gods med tjocklekar mellan 0, mm.

Relaterade inlägg: