Hur vanligt är magsäckscancer?

Innehållsförteckning

Hur vanligt är magsäckscancer?

Hur vanligt är magsäckscancer?

Varje år upptäcks cirka 800 nya fall av magsäckscancer i Sverige, vilket kan jämföras med de 61 000 cancerdiagnoser som årligen ställs i landet. Magsäckscancer har under många år minskat i Sverige. År 1960 var magsäckscancer den näst vanligaste cancersjukdomen. Nu utgör den inte mer än 1-2 procent av all cancer.

Hur visar sig magcancer?

I början ger magsäckscancer inga eller mycket lindriga symtom. Det gör att sjukdomen är svår att upptäcka tidigt. Det kan kännas obehagligt, göra ont eller svida i magen. Du kan känna dig oförklarligt trött och orkeslös.

Hur länge kan man leva med cancer i magen?

Behandlingsutfallet är ofta dåliga med mindre än 10% 5 års överlevnad globalt. Detta är till stor del eftersom de flesta personer med sjukdomen upptäcks då de redan nått ett avancerad stadium. I USA är 5-årsöverlevnad 28% medan den i Sydkorea är över 65% delvis till följd av mass-screening.

Kan man se på blodprov om man har cancer i magen?

För deltagare tas ett blodprov för att undersöka om patienten har NETs kroppen. Om så är fallet är det hög risk att patienten har en av de vanligaste cancersjukdomarna, det vill säga i prostata, bröst, mage-tarm och äggstockar.

Hur lång tid tar det att utveckla magcancer?

Symtom och sjukdomstecken Cancer utvecklas under lång tid. Det kan ta 20 år eller mer från den första sjuka cellen tills en tumör upptäcks.

Relaterade inlägg: