Vad ger mest utsläpp i Sverige?

Innehållsförteckning

Vad ger mest utsläpp i Sverige?

Vad ger mest utsläpp i Sverige?

Utsläpp av växthusgaser per sektor, 2020 Delar man upp dessa per samhällssektor finner man att industri och inrikes transporter är de största utsläppskällorna. Totalt släpper de ut runt 15 miljoner ton vardera. Inom inrikes transporter är det vägtrafiken som står för den största delen, cirka 94 procent under 2020.

Vilken mat påverkar miljön mest?

Att välja vegetabilier är det enklaste och viktigaste du kan göra för att äta mer klimatvänligt. En tredjedel av hushållets klimatpåverkan kommer från maten och största delen av utsläppen kommer från konsumtionen av animaliska livsmedel som kött, fisk, ägg och mejeriprodukter.

Vad i Sverige ger störst koldioxidutsläpp i luften?

Köttproduktion är den stora boven för jordbrukets utsläpp av koldioxid. Jordbrukets livsmedelsproduktion släpper årligen ut stora mängder CO2. Och även om produktion av grödor släpper ut en del CO2, kommer majoriteten av jordbrukets CO2-utsläpp från produktion av kött, speciellt nötkött.

Hur mycket koldioxid släpper stålindustrin ut i Sverige?

Stålindustrin är den största boven. Sverige har en koldioxidskatt på runt 1 000 kronor per ton koldioxid. Förra året släppte stålföretaget SSAB ut nästan fem miljoner ton koldioxid, motsvarande elva procent av de totala koldioxidutsläppen.

Hur mat påverkar miljön?

All konsumtion orsakar på något sätt utsläpp av växthusgaser. Ungefär en tredjedel av dessa utsläpp från hushåll beror på det vi äter. Andra negativa effekter av matens miljöpåverkan är övergödning, överfiskning och användning av kemiska bekämpningsmedel.

Vilken mat är dålig för miljön?

Potatis, spannmål och ris. Potatis och spannmålsprodukter – pasta, bröd och gryn – har låg miljöpåverkan jämfört med kött och fisk. Vattendränkta risodlingar orsakar betydligt större utsläpp än spannmåls- och potatisodlingar, på grund av att metangas frigörs från marken.

Vad är den största miljöboven i Sverige?

En av de värsta miljöbovarna har äntligen slutat elda kol, men har nu avfall som bränsle. SSAB Borlänge. Stålproduktion från skrot använder mest el, men även en del bränslen.

Relaterade inlägg: