Hur sjönk Estonia?

Innehållsförteckning

Hur sjönk Estonia?

Hur sjönk Estonia?

För 27 år sedan, under en stormig natt i september, slet de fyra meter höga vågorna loss Estonias bogvisir, med följden att passagerarfärjan kapsejsade och sjönk på under en timme. Totalt 852 personer dog.

Vad orsakade hålet i Estonia?

Estland, Finland och Sverige tillsatte 1995 en gemensam haverikommission som lämnade sin slutrapport i december 1997. Slutsatsen var att fästena och låsen till Estonias bogvisir var underdimensionerade. Bogvisiret slets upp under stormen och öppnade bogrampen.

Vem regerade när Estonia sjönk?

Ingvar Carlsson, tillträdande statsminister hösten 1994. Vid tidpunkten för M/S Estonias förlisning fungerade regeringen Bildt som expeditionsministär. Ingvar Carlssons regeringen skulle träda till först den 7 oktober.

Vad hände egentligen med Estonia?

Estoniakatastrofen var en stor sjöolycka i Östersjön den 28 september 1994, då färjan och passagerarfartyget M/S Estonia förliste på öppet hav under färd från Tallinn till Stockholm. Enligt officiella rapporten fanns 989 personer ombord, varav 852 förolyckades. 137 personer överlevde.

Vad hände egentligen Estonia?

Den 28 september 1994 skedde den största fredstida fartygsolyckan någonsin i nordiska farvatten. 852 passagerare och besättningsmän omkom när Estonia sjönk. 137 personer överlevde olyckan. Försvarsmaktens personal var i högsta grad inblandad i räddningsinsatsen.

Vem sprängde Estonia?

Margus Kurm, före detta statsåklagare och tidigare ordförande i den estniska regeringens utredning av Estoniakatastrofen, säger till estniska medier att M/S Estonia sannolikt kolliderade med en ubåt – en svensk.

Vad hände med besättningen på Estonia?

Central besättning: Andresson omkom i katastrofen. Tormi Ainsalu var M/S Estonias andre styrman. Det var han som ropade ut fartygets första ”Mayday”-anrop, men det togs så småningom över av kollegan Andres Tammes. Ainsalu omkom i katastrofen.

Hur djupt var det där Estonia sjönk?

Estonia är (2019) det enda sjunkna fartyg som ålagts gravfrid från Sverige. Estonia ligger på havsbotten med den grundaste punkten på 54 meter, och midskepps ca 60 m, den djupaste punkten vid vrakets botten är på ca 80 m.

Relaterade inlägg: