Vad gjorde husfrun på vikingatiden?

Innehållsförteckning

Vad gjorde husfrun på vikingatiden?

Vad gjorde husfrun på vikingatiden?

Den vikingatida kvinnans ställning som husfru innebar att hon var gårdens och hushållets självklara chef. Detta märks på att nyckeln var en av hennes tydligaste symboler. Just nycklar har hittats i många vikingatida kvinnogravar. ... Som att kvinnor hade det ansvaret istället för en offentlig makt.

Vilka tillhörde familjen under vikingatiden?

I vardagen var det viktigaste kanske vilken släkt eller by en person tillhörde. Den som befann sig på resa var kanske mera ”jämtlänning”, ”bleking” eller ”ålänning” och detta innebar på vikingatiden alltså verkligen att komma från ett slags ”land”.

Vad lekte barn med på vikingatiden?

Leksakerna tillverkade man själva, det kunde vara käpphästar, tärningar eller brädspel av olika slag som till exempel schack. Vid olika högtider och fester var det vanligt att både barn och vuxna lekte med och tävlade mot varandra, ofta i tvekamper.

Vad gjorde man på vikingatiden?

De människor som levde i Skandinavien (Sverige, Norge och Danmark) för ungefär 1000 år sedan kallas för vikingar. ... På vikingatiden betydde ordet ”viking” ”pirat”. Vikingarna var kända för att vara ute och plundra. Men vikingarna var också handelsmän, hantverkare, berättare, och upptäcktsresande.

Hur såg det vikingatida samhället ut?

De flesta människor under vikingatiden var så kallade ”fria män”. Under dem i samhället fanns trälarna, som var slavar. Över dem härskade hövdingar och kungar, som i sitt följe hade jarlar – höga ämbetsmän och ofta militära ledare. ... Ett hushåll under vikingatiden kunde vara mycket stort.

Relaterade inlägg: