Hur lockar man fram en grävling?

Innehållsförteckning

Hur lockar man fram en grävling?

Hur lockar man fram en grävling?

Hos oss hittar du några olika lockmedel samt beten som är effektiva för att locka grävling in i dina fällor. Grävlingen är allätare men kan ändå vara mycket kräsen och svår att få att gå i fälla vissa perioder. Ett bra lockmedel har även fördelen att doften ligger kvar i fällan under lång tid.

När ska en fälla för grävling Vittjas?

Fråga: Hur ofta ska en levandefälla för grävling vittjas? Fördjupning: Annat fångstredskap än nät, avsett för fångst av däggdjur, skall vittjas minst en gång per dygn. En vittjning skall dock alltid ske på morgonen.

När är det lovligt att skjuta grävling?

Jakttiden på grävling är 1 augusti – 15 februari i hela landet. Även att fånga i fälla är jakt. Om grävling kommer in på gård eller i en trädgård och där orsakar skada eller annan olägenhet får den skjutas eller infångas hela året (så kallad skyddsjakt) om det inte finns någon annan lämplig lösning.

Hur får man bort en grävling från tomten?

Det måste ske nattetid när den nattaktiva grävlingen är ute. Du kan också försöka avskräcka den genom att sätta ut trasbitar indränkta med parfym eller andra mänskliga dofter där den gräver. Om det inte hjälper att sätta igen boet kan skyddsjakt behövas. Då försöker man oftast att fånga grävlingen i en fälla.

Vem får skjuta grävling?

En grävling som vållar stor skada på tomten faller inom ramen för skyddsjakt. Den får jagas hela året. Man har alltså rätt att skjuta den om inte tomten ligger inom stadsplanelagt område, för där får man inte skjuta överhuvudtaget, åtminstone inte utan polisens tillstånd.

Vart bor grävling?

Grävlingen finns i löv- och blandskogar, snårlandskap, trädgårdar och parker. Grävlingen attackerar normalt inte människor, men kan bita ifrån om den blir överraskad eller trängd. Grävlingen är aktiv i skymningen och på natten.

Hur ofta ska en fälla vittjas?

Fångstredskap som inte dödar och som är avsett för fångst av däggdjur ska vittjas minst en gång per dygn. Ett vittjande ska alltid ske på morgonen. Om fångsten avser iller, mink, hermelin, vessla, sork eller råtta ska vittjande ske minst två gånger per dygn, morgon och kväll.

Relaterade inlägg: