Vad gjorde Erik av Pommern för att minska Hansans makt?

Innehållsförteckning

Vad gjorde Erik av Pommern för att minska Hansans makt?

Vad gjorde Erik av Pommern för att minska Hansans makt?

Köp av Gotland, krig mot Hansan och Öresundstull Eriks politik gick därför ut på att förvandla de nordiska länderna till en stark enhet som skulle stärka Norden mot utländskt hot, främst just från de tyska staterna. Till exempel köpte han år 1408 tillbaka Gotland från Tyska orden som erövrat ön från Danmark 1398.

Hur avsattes Erik av Pommern?

1439King of Denmark, Monarch of Sweden 1442King of Norway Eric of Pomerania/Deposed dates

Vad är Erik av Pommern känd för?

Erik av Pommern (cirka 1382–1459) var kung över Sverige, Danmark och Norge i olika omgångar, och unionskung från 1397. Sommaren 1424 var triumfens ögonblick inne för kung Erik. Vid 42 års ålder stod han på höjden av sin makt.

Var är Erik av Pommern begravd?

1459 Eric of Pomerania/Date of burial

Vilka krigade Erik av Pommern mot?

Efter att ha gjort betydande eftergifter till det svenska rådet hyllades han åter som svensk kung hösten 1436. Då hade emellertid uppror utbrutit i Norge, och även i Danmark började tronen vackla. Sedan det danska rådet avsatt honom som kung i Danmark sommaren 1439 följde Sverige och Norge snabbt efter.

Vad gjorde drottning Margareta?

Margareta ville skapa ett enda rike av Nordens länder. Det gällde att kunna möta hotet från Hansan i Tyskland. Ända fram till idag har hon fått tjäna som symbol för den nordiska enhetstanken. Margareta (1353-1412) drottning av Danmark, Norge och Sverige.

Vem gjorde uppror mot Erik av Pommern?

Dessutom höjde Erik av Pommern skatterna för att bekosta sina krig. Missnöjet med kungen växte. År 1434 startade i Dalarna ett folkligt uppror lett av bergsmannen Engelbrekt Engelbrektsson. Flera stormän anslöt sig och Engelbrekt tågade söderut med sin här.

Vilket riksråd tog över efter Erik av Pommern?

Men istället valdes marsken Karl Knutsson Bonde till svensk kung.

När var Pommern svenskt?

Svenska Pommerns historia är en del av den svenska historien. Mellan 16 hörde den tyska Östersjöprovinsen till det svenska väldet. Denna avhandling skildrar människorna och deras syn på Sverige under de sista hundra åren av svensk tillhörighet mellan 17.

Relaterade inlägg: