Vad var Frej?

Innehållsförteckning

Vad var Frej?

Vad var Frej?

Frej, Frö eller Frey (isländska. Freyr, fornsvenska Frø) är en fruktbarhetsgud i nordisk mytologi. Frej är son till Njord, bror till Freja och far till Fjölner med jättinnan Gerd.

Vem är Freja tillsammans med?

Freja
Del avnordisk mytologi
FarNjord
SyskonFrej
Make/makaOd
LivspartnerOden

Vilka var vikingarnas gamla gudar?

Vikingarna trodde på många olika gudar och gudinnor. Gudarna var, trots sin gudomlighet, ungefär som människor med både goda och dåliga egenskaper. De främsta gudarna hette Odin, Tor och Frej. Odin, som var krigets och visdomens gud, hade stora magiska krafter.

Vad har Frej för egenskaper?

Frej var viktig som fruktbarhetsgud och den som säkerhetsställde fortplantningen. Hans områden innefattade även skördarna och han åkallades som solskenets gud. Galten (eller vildsvinet) förknippades med Frej och detta djur kunde offras för goda skördar.

Vem är gudinnan Freja?

Freja är fruktbarhetsgudinnan. Hon är dotter till Njord och Frej är hennes tvillingbror. När Freja ska någonstans reser hon i sin vagn dragen av katter.

Vem är den starkaste guden?

Tor var starkast av alla gudar. Han skyddade de andra gudarna och människorna mot jättarna. Han hade en hammare som hette Mjölner.

Vem dödade Oden?

Under Ragnarök kämpar Surt mot guden Frej, som stupar. Tor tillintetgör Midgårdsormen, men dödas själv av dess gift. Oden dräps av Fenrisulven men hämnas av sonen Vidar, som sätter sin väldiga sko i vargens käft. Nästan alla dör, antingen i strid eller i den väldiga branden som även fäller asken Yggdrasil.

Relaterade inlägg: