Vad ska du tänka på när du lastar din bil?

Innehållsförteckning

Vad ska du tänka på när du lastar din bil?

Vad ska du tänka på när du lastar din bil?

Glöm inte att markera utstickande last med exempelvis en röd vimpel. Kör du i mörker ska utstickande last märkas ut med ljus och reflexer – vitt framåt och rött bakåt. Placera lastens tyngdpunkt så lågt och så nära bilens mitt som möjligt. Var noga med släpkärrans kultryck så att inte bilen eller kärran lyfter sig.

Hur mycket får lasten sticka ut framåt på en bil?

Till exempel spänningsband. Bilens maxlast får inte överskridas och lasten får inte täcka registreringsskylten. Fordonets totala bredd får inte överskrida 260 cm och lasten får skjuta ut högst 20 cm från fordonet på vardera sidan. Med lasten inräknad får fordonets totala längd inte överskrida 24 meter.

Hur mycket får man lasta på tak?

Vad det gäller vikt så varierar det lite men man brukar räkna att ett ekipage lastar 36 ton. Höjden varierar också men fjärrbilar klarar i allmänhet lasta minst 2,8 meter högt gods. Sen har det blivit vanligare med trailers då man i många länder inte får köra lika långa ekipage som i Sverige.

Hur mycket väger ett takräcke?

De flesta takräcken har en maxlast på 75-100 kilo vilket passar för alla våra taktält. Maxlasten som anges för takräcken är dynamisk, det vill säga den gäller för när du kör. I maxlasten ska både taktältet och vikten av takräckena rymmas.

Hur ska utskjutande last markeras?

Glöm inte markera utstickande last med exempelvis en röd vimpel. Om du kör i mörker ska utstickande last märkas ut med ljus och reflexer – vitt framåt och rött bakåt.

Vilka åtgärder ska ingå i en säkerhetskontroll när du kopplat till en släpvagn?

När du ska köra med en tillkopplad släpvagn måste du genomföra en säkerhetskontroll innan avfärd. Kontrollera att: Lasten är korrekt säkrad. Dragkulan har gått in i kulhandsken - dragkulan måste vara helt inne och kopplingen ska låsa fast om kulan.

Hur brett får man lasta på släpvagn?

På gator och allmänna vägar får fordonsbredden inklusive last vara högst 260 cm. Lasten får skjuta ut högst 20 cm utanför fordonet. Om lasten är odelbar, till exempel en båt, får bredden vara upp till 310 cm, förutsatt att ekipaget är utmärkt enligt Transportstyrelsens föreskrifter 2010:141.

Hur brett får man lasta?

Bred odelbar last Största tillåtna bredd (260 cm) får dock inte överskridas vid transport av plåtar, skivor, byggplattor och liknande tunna lastenheter, inte heller vid transport med containrar, tankar eller andra behållare som innehåller styckegods, vätska, gas eller annan delbar last.

Hur mycket ska lasten tåla framåt?

1. I färdriktning (framåt): 0,8 gånger lastens vikt. 2. I sidled: 0,5 gånger lastens vikt.

Hur mycket ska Lastsäkringen tåla framåt?

Grundkravet på lastsäkring är att den ska tåla hela lastens vikt framåt och hälften av vikten bakåt och åt sidorna.

Relaterade inlägg: