Vem var det som uppfann datorn?

Innehållsförteckning

Vem var det som uppfann datorn?

Vem var det som uppfann datorn?

Matematikern Charles Babbage kom på idén till en dator för nästan 200 år sedan. Men på den tiden fanns inte tillräckligt bra teknik för att han skulle kunna bygga den. De första datorerna utvecklades på 1940-talet, under andra världskriget.

Hur fungerade den första datorn?

Datorn Eniac konstruerades i USA under andra världskriget. Datorn var 30 meter lång, 3 meter hög och 1 meter bred. Eniac innehöll 17 468 elektronrör (den typ av glödlampsliknande rör som länge fanns i radioapparater och ännu längre i TV-apparater), 70 000 motstånd och 100 000 kondensatorer.

Vad betyder ordet dator?

En dator (tidigare datamaskin eller matematikmaskin) är en maskin som kan bearbeta data och utföra beräkningar automatiskt, effektivare än vad som kan göra manuellt. ... För gemene man syftar ordet dator oftast på en persondator, men det finns många andra typer av datorer.

Vilka olika typer av datorer har utvecklats efter den första datorn?

Läs mer om projektet Från matematikmaskin till IT.

  • Tidiga datorer. Differensmaskiner. Differensmaskinen var en tidig mekanisk räknemaskin som automatiskt framställde matematiska och astronomiska tabeller. ...
  • Stor- och minidatorer. Stordatorer. Under 1950-talet började datorerna serietillverkas. ...
  • Mikrodatorer. Persondatorer.

När kom datorn in i hemmet?

I slutet av 1970-talet lanserades den svenska persondatorn ABC80. I dag en hedervärd bruntonad gamling som gjorde storsuccé på hemmaplan. Den 24 augusti 1978 presenterades ABC80 för världen.

Vilka drivkrafter ligger bakom datorns utveckling?

Orsaker till datorns framväxt Orsakerna var flera men det handlade om att kunna göra stora matematiska beräkningar. På 1930-talet hade amerikanska militären konstruerat en räknemaskin som kunde beräkna hur man skulle sikta med kanonerna.

Hur var det innan datorn fanns?

Före datorn Han avsåg bygga en generell mekanisk maskin för att lösa matematiska problem, the difference engine. ... Det som ledde fram till datorn var istället de specialiserade elektriska räknemaskiner uppbyggda av radiorör som konstruerades under 1930 talets slut.

Relaterade inlägg: