När började man använda brons?

Innehållsförteckning

När började man använda brons?

När började man använda brons?

Äldst är stenåldern (ca 13000–1700 f Kr), följd av bronsåldern (1700–500 f Kr) och yngst är järnåldern (500 f Kr–1050 e Kr). Det historiska skedet omfattar medeltiden (1050–1500 e Kr) och den period som ibland kallas för nyare tid (1500 e Kr–nutid).

Hur såg det ut på bronsåldern?

* Man kan inte säkert säga hur husen såg ut på bronsåldern, men taken var förmodligen täckta av halm. Byggnaden hade en trästomme och husen var täckta av lera. * Hällristningar visar hur bronsåldersfolket levde. De hade inget skriftspråk, utan ristade bilder.

När började man använda järn?

Järn började användas i Norden ungefär tusen år efter att det tagits i bruk i Mellanöstern. Nordens järnålder räknas vanligtvis från ca 500 f.Kr till omkring 1050 e.Kr då vikingatiden - som utgör slutet av järnåldern - övergår i nordisk medeltid.

Vad kännetecknar bronsåldern?

Perioden efter stenåldern och före järnåldern kallas för bronsåldern. Bronsåldern har fått sitt namn av den blandning av koppar och tenn som kallas brons. ... Under bronsåldern fortsatte man att använda de gamla materialen, sten, trä och ben, men allt fler vapen, redskap och inte minst smycken var nu av brons.

Hur levde människor under bronsåldern?

bronsåldern levde människor i små grupper. Man livnärde sig på boskapsskötsel, jakt och fiske och bodde tillsammans i ett eller flera långhus som man delade med sina tamdjur. Nötboskap, får och getter var sannolikt de vanligaste husdjuren. Bronsålderns landskap såg förstås inte ut som dagens Värmland.

Hur såg kläderna ut på bronsåldern?

Kläderna under bronsåldern var inte djurhudar man bara svepte omkring sig, man hade både byxor, skjortor, klänningar, blusar och tröjor som vävdes på stående vävstolar. Materialen till kläderna var förutom väl arbetat skinn också ull och lin som man vävt.

Relaterade inlägg: