Vad hände med Kristi brud?

Innehållsförteckning

Vad hände med Kristi brud?

Vad hände med Kristi brud?

Den nya dramaserien ”Knutby” tar avstamp i händelserna inom församlingen. Även om namnen är utbytta så bygger personerna på kända namn som Åsa Waldau, ”Kristi brud”. Åsa Waldau anklagades för att styra sekten med järnhand. Hon dömdes 2020 för åtta fall av misshandel till villkorlig dom med samhällstjänst i 120 timmar.

Vad gjorde Åsa Waldau?

Åsa "Kristi brud" Waldau ledde församlingen i Knutby med järnhand, men hon hade också två barn som växte upp i sekten. Idag har Victor Jacobsson och Emma Jacobsson lämnat Knutby – och lever nya liv.

Vad hände med Kristi brud Knutby?

Församlingen tog senare helt avstånd ifrån den omdiskuterade Kristi brud-läran, och under våren 2018 lades församlingen ned. Den 13 januari 2020 inleddes en rättegång i Uppsala tingsrätt mot Waldau och två andra före detta pastorer, Peter Gembäck och Urban Fält, rörande missförhållanden inom Knutbyförsamlingen.

Vilka dömdes i Knutby?

30 juli avkunnade tingsrätten domarna. Sara Svensson dömdes för mord och mordförsök till sluten rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Helge Fossmo dömdes till livstids fängelse för anstiftan till mord och anstiftan till mordförsök. Han frikändes från misstanken om mord på sin första fru.

När blev Åsa Waldau Kristi brud?

När kom Åsa Waldau till Knutby? Waldau som senare skulle komma att bli Kristi brud kom till Knutby 1992. Hon hade då varit barnpastor i Uppsala pingstförsamling. Andra ledare hade reagerat på att hon samlat en grupp ungdomar nära sig, som bland annat sovit över hos henne, skriver SVT.

Finns Knutbyförsamlingen kvar?

17 år har gått sedan mordet och mordförsöket i Knutby. Sedan dess har pastorn Peter Gembäck polisanmält sig själv, Åsa Waldau dömts för misshandel och Urban Fält för sexuellt utnyttjande. Församlingen lade ner 2018 och i dag har flera tidigare medlemmar bytt namn och flyttat till andra orter.

Vilka är pastorerna i Knutby?

Emma och Peter Gembäck Emma Gembäck och Peter Gembäck var båda pastorer i församlingen. Peter polisanmälde sig själv och två andra i sekten kort innan den upplöstes år 2018. Paret genomgick många tuffa år i Knutby men fortsatte att hålla ihop.

Vad hände med Sara Svensson?

Hon greps nästa dag, erkände mord och mordförsök, men hävdade att ingen annan var inblandad. Teknisk bevisning i form av telefontrafik visade annat, och två veckor senare greps Fossmo. Svensson vårdades på rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena, och skrevs ut i december 2011.

Var finns Kristi brud idag?

Idag bor hon i Uppsala med sin kille och en dotter på sju månader, och jobbar som undersköterska. Sonen Victor berättar att eftersom han var Åsas son blev tillsagd att förtrycka och frysa ut andra barn.

Finns församlingen i Knutby kvar?

Församlingen lade ner 2018 och i dag har flera tidigare medlemmar bytt namn och flyttat till andra orter. Två bor kvar i Knutby, en annan har startat en podd – här kan du läsa vad de gör i dag. Sara Svensson.

Relaterade inlägg: