Vad gjorde gillen och skrån?

Innehållsförteckning

Vad gjorde gillen och skrån?

Vad gjorde gillen och skrån?

Gillen var sociala sammanslutningar, framförallt i städerna. ... Medan skråna hade hand om fackliga och ekonomiska frågor för en grupp hantverkare eller köpmän, var gillena även till för deras familjer och för gesäller och lärlingar inom yrket.

Vad är Gille medeltiden?

Ordet gille möter i medeltida urkunder från 700-talet till och med 1500-talet i mellan- och nordeuropeiska länder särskilt som benämning på skiftande sammanslutningar med vissa gemensamma drag.

Vad var medeltidens skrån för något?

Skråväsen var ett organisationssystem för de borgare som var hantverkare. Yrkesutövarna inom de olika hantverksyrkena var sammanslutna i olika föreningar, ämbeten, med särskilda privilegier som innebar ett visst monopol inom deras arbete och borgerlig tunga.

Vad var Skråförordningen?

Skråväsendet innebär också att bara de som var medlemmar i ett ämbete fick ägna sig åt yrket. ... Skråförordningar hade dessförinnan reglerat stadshantverkarnas villkor, krav för att upptas som lärling, att erhålla mästarbrev, utses till ålderman, och bildanden av ämbeten samt dessas ansvarsområden (exempelvis sjukvård).

Har Gille?

Gille var en medeltida sammanslutning av människor, ett brödraskap där medlemmarna lovade varandra ett visst skydd. I modern form kan de liknas vid föreningar som bildades på olika plan i samhället och för olika behov, men de var samtidigt religiösa föreningar samt sjuk- och begravningskassor.

Vad betyder begreppet skrå?

Ordet skrå (tyska Schra) betyder ursprungligen berett skinnstycke, senare fick det betydelsen skriven stadga och syftar alltså på ett hantverksämbetes lagar. För att ett hantverksämbete skulle få existera krävdes även ett privilegiebrev. Ordet skrå som en benämning på sammanslutningarna är ett sentida påfund.

Vad var ett skrå?

Skråväsendet var ett organisationssystem för de borgare som var hantverkare. Yrkesutövarna inom de olika hantverksyrkena var sammanslutna i olika föreningar, skrån, med särskilda privilegier som innebar ett visst monopol på deras arbete...

Hur många Gillekakor finns det?

Lokal produktion Sverige. Gilles kakor bakas och förpackas med omsorg på våra två bagerier i Åsljunga och Örkelljunga i södra Sverige. Våra 220 kollegor bakar mer än 1,5 miljarder kakor och skorpor varje år!

Relaterade inlägg: