Vad leder till återkallat körkort?

Innehållsförteckning

Vad leder till återkallat körkort?

Vad leder till återkallat körkort?

Trafikbrott som kan leda till återkallat körkort Hålla för litet avstånd till framförvarande fordon. Inte stanna vid stopplikt. Köra påverkad av alkohol eller droger. Köra mer än 30 km/h* över den tillåtna hastigheten.

Vilket brott kan leda till att körkortet omhändertas?

Polisen ska omhänderta ditt körkort om du gör dig skyldig till ett brott eller förseelse och det är troligt att ditt körkort kommer att återkallas av Transportstyrelsen. trafikbrott som fortkörning, kört mot rött, inte stannat för stopplikt, hållit för kort avstånd till bil framför.

För vilket brott återkallas normalt körkortet?

Körkortet ska återkallas om du har gjort dig skyldig till exempelvis: fortkörning. körning mot rött ljus. omkörning vid övergångsställe.

Vad händer om man kör utan giltigt körkort?

Att köra bil utan ett giltigt körkort är brottsligt och kallas för olovlig körning. Detta stadgas i TBL 3 §. En person som kört olovligt dömes till böter, eller om brottet är att anses som grovt till fängelse i max sex månader. Ofta leder brottet till böter på 1500 kr eller 30 dagsböter.

Får man köra bil utan körkort?

Den som kör bil måste ha med sig sitt körkort (3 kap. 15 § körkortslagen). Den som inte har med sig körkortet döms att betala penningböter (9 kap. 2 § första stycket körkortslagen).

Relaterade inlägg: