Vem kom på GPS?

Innehållsförteckning

Vem kom på GPS?

Vem kom på GPS?

Ivan A. Getting Roger L. EastonBradford Parkinson Global Positioning System/Inventors

Hur gjorde man innan kompassen fanns?

När och varför kompassen upptäcktes är lite osäkert men det finns dokument som berättar att folket från Cheng 300 år före Kristus använde en ”sydvisare” för att inte komma vilse när de sökte efter jade (en slags sten). De första kompasserna använde sig av den magnetiska järnmalmen magnetit.

Vad kallas det när man använder optiska eller akustiska observationer för att bestämma sin position?

Navigation eller navigering – av latinets navis, ”skepp” – är konsten att navigera, det vill säga vid framförandet av en farkost kunna bestämma position, kurs och fart samt planera sin rutt.

Vad kallas optisk navigering?

Pejling. För att bestämma bäringar och riktningar använder man sig av ett instrument för att pejla. Optiskt använder man sig av pejlskiva, som är ett syftinstrument som man sätter på relingen eller annat lämpligt ställe. Med denna erhåller man riktningen till föremålet.

Vad betyder GPS på svenska?

GPS förvaltas och utvecklas av USA och var ursprungligen avsett för militära tillämpningar. Idag har dock teknikspridningen och massmarknaden för GPS gjort det allt viktigare att garantera även civila tillämpningar. GPS (Global Positioning System) var det första GNSS som utvecklades, med början på 1970-talet.

Vem kom på musen?

Douglas Engelbart René Sommer Computer mouse/Inventors Datormusen uppfanns av Douglas Engelbart 1963–1964, då han arbetade på Stanford Research Institute. Denna mus läste av rörelsen med två hjul på undersidan, men fungerade precis som dagens möss i alla riktningar.

Relaterade inlägg: